Nya gröna produkter är framtiden

Under vårt seminarium i Almedalen fick tre olika företag visa hur de utvecklar nya produkter med grön teknik.

Göran Ernstson, styrelseordförande i BioEndev och vd i Umeå Energi, berättade om företaget BioEndev som tagit fram ny teknik för att ur skogsrester tillverka pellets. Intresset är mycket stort för den nya pelletsprodukter, menade han.

– Vi har en fantastisk produkt som alla vill ha. Vi jobbar med Europa men har också flera kontakter med Kina som också är mycket intresserade.

Från Eco-oil berättade Kent van Klint och Jyri-Pekka Mikkola om hur energigrödor kan omvandlas till bränsle som ett fossilfritt alternativ för fordon.

– Allt som kan göras av olja kan vi göra bättre av skog, sade Jennie Söderström, innovationsrådgivare på RISE Processum, det tredje bolaget som berättade som sin verksamhet.

– Vi bygger upp nya pilotanläggningar kring nanoteknik vilket är mycket spännande för att ta fram nya produkter, fortsatte hon och nämnde även ett samarbete med IKEA för att ersätta palmolja i ljus med tallolja.

– Men den stora utmaningen är kommersialisering. Där behöver vi hitta nycklar för att inte tappa internationellt, sade Jennie Söderström.

Kalsonger av skogsprodukter
Under seminariet gavs flera exempel på hur bolag från norra Sverige jobbar med ny ren energi.

Helena Lindahl (C), riksdagsledamot i Näringsutskottet, berättade om de stora möjligheter till nya produkter som råvaror i norr kan ge. Ett exempel är kalsonger som tillverkas av cellulosa från gran- och tallskog.

– Det finns även underbyxor för kvinnor, säger Helena Lindahl samtidigt som hon visar upp kalsongerna.

 

Text & bild: Mikael Hansson
På bilden: Helena Lindahl, riksdagsledamot i Näringsutskottet.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.