Nya möjligheter för regionens företag under Smart City Expo World Congress i Barcelona

Förra veckan gick Smart City Expo World Congress av stapeln i Barcelona och genom en gemensam delegationsresa, anordnad av North Sweden Cleantech, Västerbottens Handelskammare och Enterprise Europe Network, fick regionens företag möjlighet att delta. Inpipe, Flow Below, Boreal Orchards och Vertisà var de bolag som tog chansen att nyttja erbjudandet.

Smart City World Expo Congress är en årligen återkommande mässa som i år lockade ca 853 utställare och mer är 20 000 besökare från hela världen. Mässan innebar en möjlighet för regionens entreprenörer att marknadsföra sina företag, produkter och tjänster samt knyta internationella kontakter med potentiella kunder och samarbetspartners. North Sweden Cleantech ställde ut i den nordiska paviljongen och fungerade som en samlingsplats för företag och organisationer från norra Sverige. På plats under mässan fanns aktörer från jordens alla hörn, inom många branscher, som alla på olika sätt har koppling till stadsutveckling och smart hållbar stad.

Innovativa lösningar presenterades

Under mässan anordnades ett panelsamtal i den nordiska paviljongen där fyra nordiska företag kunde delta. Moderator för panelsamtalet var en av representanterna från innovations- och exportplattformen North Sweden Cleantech, närmare bestämt Johan Hedengran, affärsutvecklare hos Uminova Innovation.

En av de fyra paneldeltagarna som delade med sig av sina erfarenheter var Flow Below som erbjuder sensorbaserade lösningar för tillskottsvatten i vatten- och avloppssystem, något som VD Fredrik Sahl saknade på mässan.

- Innehållet på mässan var intressant, men är en stad verkligen smart om den bara är smart på ytan? Jag saknade smarta lösningar för vår nedgrävda infrastruktur. Det är kanske ett tecken på att vi på Flow Below ligger före i utvecklingskurvan, säger Fredrik.

Fredrik Sahl, VD på Flow Below deltog i paneldiskussioner under mässan.

Enduce, företaget från Umeå som tillverkar energiåtervinnande duschgolvbrunn, kunde inte själva åka men representerades av affärsutvecklare från Uminova Innovation. Enduce pitchade i den tyska paviljongen och fick flera napp, bland annat med aktörer som ville gå vidare med hotell- och lägenhetsetableringar.

Nya kontakter skapades

Deltagare på mässan fick möjligheter till möten och nätverkande då Enterprise Europe Network arrangerade ett Brokerage Event där deltagare på förhand kunde boka möten med intressanta aktörer. Dessutom anordnades en speed-dating i den nordiska paviljongen. En som tog vara på möjligheten till nätverkande var Rosario Garcia Gil, VD på Vertisà som är ett företag från Umeå som erbjuder moduler för vertikalodling med ett integrerat bevattningssystem som sparar vatten. Förutom bra kontakt med ett arkitektföretag som är verksamt i både Sverige och Spanien fick företaget även kontakt med representanter i nordiska städer.

- Vi fick bra kontakt med Stockholm stad och Helsingborg stad i Sverige och Tampere stad i Finland som är mycket intresserade av att vi kommer dit, säger Rosario.

Rosario Garcia Gil, VD på Vertisà fick även möjlighet att pitcha på scenen i den nordiska paviljongen.

Smart City Expo World Congress samlar aktörer från hela världen vilket skapar förutsättningar för internationella affärssamarbeten. Fredrik från Flow Below hade många möten, både bokade och spontana, som förhoppningsvis leder till framtida affärer.

- Vi har hittat ett par leads som vi ska följa upp kommande veckor. Jag har också fått en känsla för hur affärer görs i olika länder, säger Fredrik.

North Sweden Cleantech bjöd även in Business Sweden till montern och företagen fick möjlighet att få träffa dem. Daniel Pacurar som är VD på Boreal Orchards, ett företag som erbjuder konsulttjänster kopplade till växtproduktionssystem i suboptimala klimat, tog tillfället i akt och presenterade sig och sitt företag.

- Min dialog med dem bekräftade utvecklingen av ett specifikt projekt som är relevant för oss i Madrid. Vi kommer att följa detta och kanske få några insikter och kontakter genom Business Sweden, säger Daniel.

Information om spanska marknaden

Deltagarna på delegationsresan fick, utöver mässdeltagande, även ta del av Västerbottens Handelskammares kontakter med andra handelskammare runt om i världen. Ett möte anordnades där Svensk-spanska Handelskammaren i Madrid presenterade möjligheterna för svenska företag i Spanien. Representant från Svensk-spanska Handelskammaren i Madrid, Ida-Maria Ortega Knutsson, informerade om aktuella satsningar utifrån den spanska återhämtningsplanen och EU:s Next Generation-fonder med stöd till utpekade branscher. De medföljande företagen fick även ta del av erfarenheter kring etablering i Spanien från Henrik Bergman, VD på Charge Amps Spain och arkitekten Carmen Orgaz på Coutureark Arkitektur & Real Estate.

- Genom detta stärker vi ytterligare samarbetet mellan Västerbottens Handelskammare och våra internationella handelskammare och kan på så sätt ge möjligheter till företagen att komma in på nya marknader, säger Sofia Lindström, Regionkoordinator Nord, Västerbottens Handelskammare.

Svensk-spanska Handelskammaren i Madrid presenterade möjligheter för svenska företag i Spanien.

Givande resa för medverkande företag

Delegationsresan skapade möjligheter för företagen att träffa nya samarbetspartners och kunder men gav även företagen möjlighet att komma i kontakt med organisationer som kan ge stöttning på olika sätt.

- Jag tycker att medverkan på delegationsresan gav goda möjligheter att nätverka, att dela med oss av vad vi gör och vilka planer vi har men även att förstå mer vad North Sweden Cleantech, Business Sweden och liknande organisationer kan stötta startups med, säger Daniel från Boreal Orchards.

Vertisà är ett av Uminova Innovations startup-bolag och deras stöd tillsammans med stödet från North Sweden Cleantechs har varit betydelsefullt för företaget.

- Att få stöd från Uminova Innovation och North Sweden Cleantech ger mig en känsla av trygghet och förtroende för mitt eget företag. Denna resa bidrog också till att öka mitt självförtroende som företagsledare, säger Rosario.

Den gemensamma delegationsresan arrangerad av North Sweden Cleantech, Västerbottens Handelskammare och Enterprise Europe Network uppskattades av företagen. Rolf Näslund, marknads- och försäljningschef på Inpipe i Vilhelmina, som tillverkar glasfiberförstärkt polyesterliner som används för att renovera avloppsrör, vägtrummor och vattenrör, fann resan inspirerande.

- Jag känner tacksamhet och resan har varit bra ordnad. Allt på mässan är kanske inte rätt, men inspirationsgraden är hög och det hade inte varit samma sak att åka själv, säger Rolf.

På huvudbild: Rolf Näslund, Johan Hedengran, Sofia Lindström, Daniel Pacurar, Peter Bäckström, Nina Rismalm, Rosario Garcia Gil, Jenny Åkermark, Helena Näsström, Fredrik Sahl.

Top

Intresseanmälan

Sidan är under utveckling. Klicka här för att komma i kontakt med oss!  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.

Kontakt