Öppnar dörrar till Hong Kongs affärsliv

”Vi kan hjälpa er göra affärer i Hong Kong och Asien.” Budskapet var tydligt till startup-företag från norra Sverige när en delegation från Hong Kong besökte Umeå och Cleaner Growth.

Hong Kong och Asien är en enorm marknad för miljö- och klimatföretag från norra Sverige. Det var budskapet när representanter från bland annat Invest Hong Kong och Hong Kong Science and Technology Park, HKSTP, gästade Umeå för att träffa företag, startups och innovationssystem i regionen.

Startup-företag inom medicin, biotech och miljö- och klimatområdet fick under en heldag en unik möjlighet att knyta kontakter inför framtida affärsmöjligheter. Efter Umeå väntade också en heldag för möten med startups i Stockholm.

Hong Kong ger tillgång till marknader
Charles Ng, Associate Director General från Invest Hong Kong, var en av besökarna som bjöd på sin kunskap om Hong Kongs startup-miljö och affärsliv.

– Hong Kong är en plattform för företag som vill växa utanför sina egna länder. Här finns tillgång till nya marknader, till finansiärer som vill investera i intressanta startups och även tillgång till produktionsmöjligheter för den som plötsligt får en stor order, säger Charles Ng.

– Asien har en enorm tillväxtmarknad med stora behov. Och ert land Sverige är ledande inom många områden som cleantech, hälsa och it. Det är företag som vi har stort behov av.

– För att underlätta för era företag att växa så vill vi gärna rulla ut röda mattan. Vi är här för vi vill skapa kontakter, säger Charles Ng.

Öppnar dörrar
Mötet mellan företagen från norra Sverige och Hong Kong anordnades av satsningen Cleaner Growth, som drivs av Uminova Innovation i samverkan med Kompetensspridning i Umeå, ABI och Skellefteå och Örnsköldsvik kommuner.

– Vill du etablera dig i Hong Kong eller Kina kan du få mycket bra hjälp av dessa representanter från Hong Kong. De kan öppna dörrar för att hitta partners, säger Susanne W Lindström, projektledare internationell marknadsplats inom Cleaner Growth.

– Vi har själva varit där tidigare för att se hur intressant Asien är för våra företag. Då har vi sett att Hong Kong är en hub och central plats som är perfekt att utgå från, fortsätter Susanne W Lindström.

Landa mjukt i Hong Kong
Ett konkret erbjudande som företagen fick var en så kallad soft landning i Hong Kong. Det är HKSTP och dess representant Marian Gaultney som erbjuder bolagen att komma till Hong Kong där HKSTP står för att arrangera möten och hjälpa bolagen hitta bra partners beroende på vilken typ av kontakter de är ute efter. Allt är i stort sett gratis förutom boendet och den egna tiden.

Under dagen fick de svenska företagen som var på plats även lyssna till flera presentationer om affärsmöjligheter i Hong Kong av Charles Ng, Invest Hong Kong, Marian Gaultney, Hong Kong Science and Technology Parks Corporation (HKSTP), Ronald Li, Ming Wai Lau Centre, Van Hoang, Business Sweden, och Helena Storm, svensk konsul i Hong Kong.

Därefter gavs möjlighet till enskilda möten mellan de svenska företagen och representanterna från Hong Kong för att bygga vidare på varje företags behov. Dagen arrangerades av Cleaner Growth i samverkan med Swedbank, Skellefteå Science City och Invest Hong Kong.

 

Text och bild: Mikael Hansson, Infotech

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.