Öppnar dörren till affärer i Asien

Företag från norra Sverige får nya möjligheter att göra affärer i Asien. Cleaner Growth och Skellefteå Science City ligger bakom ett avtal med partners i Hong Kong.

Cleaner Growth och Skellefteå Science City har under en affärsresa till Hong Kong skrivit ett partneravtal som innebär att bolag från norra Sverige kan delta i ett så kallat soft landing-program vid Hong Kong Science and Technology Park. Det innebär att svenska bolag kan komma på en affärsresa till Hong Kong för att identifiera nätverk, kunder och bra kontakter för en fortsatt etablering och försäljning mot Asien.

Affärer med Asien

– Vi vet att det finns SME-bolag i Västerbotten och Övik som är intresserade av att göra affärer med Asien och bidra med kompetens, inte minst inom miljö och energiteknikområdet. En av de utmaningar som våra bolag upplever vid kontakt med exempelvis Kina är att identifiera bra och pålitliga kontakter som kan hjälpa till i kommunikationen mot potentiella kunder, producenter eller återförsäljare, säger Susanne W Lindström, projektledare Cleaner Growth internationell marknadsplats.

– Det är en helt annan kultur man möts av i Kina och bolagen kan behöva bra stöd för att kunna genomföra sina affärer, fortsätter Susanne W Lindström.

Avtalet är upprättat med Hong Kong Trade and Development Council, HKTDC, Nicholas Brook som är grundare av HK Science and Technology Park samt Marian Gaultney, ansvarig för internationella samarbeten och affärsutveckling.

Stort intresse för etableringar

Hong Kong är en stad med över sju miljoner människor och har en mycket affärsorienterad profil med stora utmaningar gällande miljöfrågor. Intresset för innovationer och etablering av internationella företag är också stort. Enligt Miljödepartementet står staden inför många utmaningar kring avfallshantering, vattenrening, energifrågor och reducering av koldioxidutsläpp. Hong Kong har idag 9 800 ton avfall per dag som går till deponi varav en tredjedel är matavfall. De strävar efter att uppnå en reduktion på 40 procent till 2022 vilket motsvarar 22 procent deponi, Sverige har år 2016 ca en procent.

Miljödepartementet berättade också att målet är mycket svårt att uppnå. Det krävs mycket stora beteendeförändringar och nya innovationer.

Kontaktytor som ger affärsrelationer

Hong Kong Trade and Development Council har kontaktytor ut mot hela Asien och visade på stort intresse för den kompetens som finns i Sverige inom bland annat miljö och vattenfrågor.

– Science City ska bygga långsiktiga relationer med viktiga internationella partners. Hong Kong Science Park samt HKTDC är utmärkta sådana. Att det dessutom finns konkreta samarbetsmöjligheter från dag ett genom soft landing-programmet är nog mer än vad jag kunnat hoppas på, säger Johnny Högberg, vd för Skellefteå Science City.

– Soft landing-samarbetet är ett effektivt sätt för våra små och medelstora företag att introducera sig på Asien-marknaden. Hong Kong Science and Technology Park hjälper oss med resa, skräddarsytt program och affärskontakter. Vi har förhoppningar om att snart ha konkreta program inom greentech, life science och medtech, säger Peter Hedman, projektledare för Cleaner Growth.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.