Örnsköldsvik kan bli produktionsplats för nytt grönt bränsle

Liquid Wind från Göteborg har inlett projekteringen av en produktionsanläggning för elektrometanol i Örnsköldsvik. Den totala investeringen kan bli 1,5 miljarder kronor och målet är att ha ett beslut kring investeringen under 2022.

Produktionsanläggningen för det koldioxidneutrala, flytande bränslet elektrometanol, eller eMethanol, planeras ligga på Övik Energis mark i anslutning till Hörneborgsverket.

- För Liquid Wind är samarbetet med Övik Energi mycket glädjande. Vi befinner oss i ett spännande utvecklingsskede och anläggningen i Örnsköldsvik blir sannolikt vår första fullskaliga produktionsanläggning, säger Claes Fredriksson VD för Liquid Wind i ett pressmeddelande.

Liquid Wind ska göra eMethanol, dvs metanol som är baserad på el. Grön vätgas framställd från vindkraftsbaserad el kombineras med biogen koldioxid från Hörneborgsverket och resultatet blir metanol i vätskeform och kan användas till t.ex. bränsle för fartyg.

I dagsläget finns det inga fartyg som drivs med eMethanol men enligt Liquid Wind pågår diskussioner med ledande rederi för användning av eMethanol som bränsle i nya fartyg. 

För Övik Energi blir det en möjlighet att vara bland de första i världen att använda biogen koldioxid för produktion av elektrobränsle. 

- Vi måste vara med och ta fram nya bränslen för att nå den hållbara transportsektorn, säger Kristina Säfsten, VD för Övik Energi.

Att bygga anläggningen tar ca två år vilket innebär att produktionen av eMethanol skulle kunna starta 2024.

Foto: Övik Energi

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.