Prismalence sätter ljus på världsmarknaden från Övik

Högkvalitativ industribelysning efterfrågas allt mer och från Örnsköldsvik har Prismalence tagit marknadsandelar på världsmarknaden. Bolaget har blivit leverantör till världens största krantillverkare och öppnat kontor i Singapore.

– Vi märker mer och mer att det finns en efterfrågan på bra ljusstyrning och hög ljuskvalité för extrema miljöer, säger marknadschefen Daniel Björk.

Sedan genombrottet av LED-belysning på den breda marknaden har det blivit svårt att sticka ut, inte minst eftersom priser och kvalité har gått neråt i massproduktionens tecken. Prismalence har valt att erbjuda belysning till kunder som ställer höga krav som hamnindustrin med containerhamnar och kranar.

– LED har blivit grundnivån så alla förutsätter LED och att man gör en energibesparing som är sammankopplat med det. Vi erbjuder såklart också det men tillför avancerad ljusstyrning och ljuskvalité tillsammans med en väldigt stryktålig armatur, säger Daniel.

– Senaste 12 månaderna har vi också satsat hårt på att utveckla nya armaturer till industrilokaler och börjat sälja mer på den svenska marknaden, säger han.

En övervägande del av Prismalence produkter går på export och kunderna spänner från hamnar i Peru till gruvor i Kiruna, flygplatser i Asien och Harry Potter.

Harry Potter?

Vi sätter ljus på den unge trollkarlen lite senare. Daniel Björk, marknadschef, driver Prismalence med kusinen Olov Bergkvist, VD. Prismalence bildades 2003 av Olov Bergkvist och Daniels far Lars Bergkvist.

Prismalence har riktat in sig på att hitta ett färgspektrum som liknar solens ljus – vitt ljus med hög färgåtergivning är grunden till ett högkvalitativt ljus.

– Vi har studerat ljuset från olika typer av LED för att se vilka som ger bäst synbarhet. Ögat uppfattar vissa våglängder på olika sätt – i vissa våglängder tappar man mörkerseendet. Gult ljus stänger av ditt nattseende medan blått ljus ökar det – men kan vara bländande istället.

– Tyvärr tror många att om en lampa är väldigt stickande i ögat så är det för att den är stark och bra, men det fungerar inte så. Den har bara dålig färgåtergivning och optik vilket ger bländning, men många köper sådana lampor i tron att de är bra. Neutralvita (4000K°) LED med linser eller reflektorer och bra färgåtergivning (Ra/CRI 80+) har den bästa balansen mellan visibilitet, komfort och nattseende, förklarar Daniel.

Valet att inte konkurrera på massmarknaden utan smala marknader har gett resultat, inte minst i Asien där Prismalence vunnit stora framgångar. Nya asienkontoret i Singapore med två heltidsanställda har bytt all högmastbelysning på Seletar flygplats, den största privatflygplatsen i Singapore. Den största civilflygplatsen Changi, ägs av samma bolag och har fått utmärkelsen ”världens bästa flygplats” flera gånger.

– Det blev väldigt bra resultat på Selatar flygplats som är rätt stor, kanske två-tre gånger större än Landvetter, med ungefär 80 flygplansparkeringar, säger Daniel.

Vad är utmaningen med armaturer i den miljön?

– Värme och väta är tuffa utmaningar – när du har en hög luftfuktighet och monsunregn med jämna mellanrum måste det vara väldigt vattenskyddat. När det är torrt så förstör värmen packningar som inte håller tillräckligt bra kvalité och sedan kan vattnet krypa in. Det ska också vara höga ljusnivåer men samtidigt inte bländande för piloterna.

Ett annat genombrott är att världens största leverantör av hamnkranar valt Prismalence som leverantör. Hamnkransföretaget har hela 80 procent av världsmarknaden.

– De har för höga krav för att någon vanlig armaturtillverkare ska klara det. Men vi är en av dem som kan leverera, vilket känns hedrande, säger Daniel.

En modern hamnkran är gigantisk och kan vara 120 meter hög med en spännvidd på 140 meter där det är 80 meter från armaturens placering till containerutrymmet.

– Vi pratar extrembelysning som ska klara saltstänk och stormar och utsätts för konstanta vibrationer som knäcker stålbyglar rakt av om man inte som vi har specialstål. Det här är vår paradgren eftersom det är så få konkurrenter som lägger ner mödan på att göra extrema armaturer.

Och hur är då kopplingen till Harry Potter? Många av Prismalence kunder tycker säkert att ljuset är magiskt och det tycker även inspelningsteamet till filmerna av Harry Potter. En av kunderna till Prismalence stod för filmbelysningen och i den tredje filmen satt Prismalence armaturer på 20 ljusmaster.

– Harry är i spindelskogen och det här filmades mitt i natten med kraftig belysning och sedan har man trixat ner ljuset i postproduktionen för att få till den här speciella ljussättningen. Det är det här som gör det jätteroligt att jobba med belysning för man kan hamna precis var som helst i världen och med helt otroliga projekt, säger Daniel.


Läs mer om Prismalence här.
Prismalence hemsida

På bild: Daniel Björk.
Foto: Prismalence.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.