Processum möjliggör pilotanläggning för nanocellulosa i Örnsköldsvik

Anläggningen blir den första i sitt slag i Europa och är ett viktigt steg för att intresserade företag i stor skala ska kunna utveckla nanokristallin cellulosa ur cellulosabaserat material.Nanokristallin cellulosa har många intressanta materialegenskaper och kan användas som exempelvis byggmaterial, biokompositer, tryckt elektronik och färgtillsatse. 

Avtalet signerades av de fyra delägarna SP Processum, Holmen, MoRe Research och Melodea. Förutom rena forsknings- och uppskalningssyften i pilotanläggningen är en viktig funktion också att få en anläggning som kan producera tillräckligt stora mängder av nanokristallin cellulosa. Verksamheten i den kommande pilotanläggningen grundas på det israeliska företaget Melodeas teknologi.

– Jättekul att avtalet är påskrivet och att byggandet av piloten kan komma igång, säger Magnus Hallberg, VD SP Processum. Det är verkligen bra att den här typen av världsledande bioraffinaderiteknik, som företaget Melodea utvecklat, söker sig hit till den miljö som vi skapat tillsammans med våra medlemsföretag, fortsätter Magnus.

Piloten kommer att samägas av SP Processum, Holmen, MoRe Research och Melodea och även övriga delar av SP-koncernen är i allra högsta grad involverad i samarbetet. Även SEKAB är en viktig part i samarbetet då piloten kommer att stå i deras lokaler i Biorefinery Demo Plant.

- Vi har alla olika roller och kompetenser som kompletterar varandra väldigt bra, så jag ser mycket fram emot vad det fortsatta samarbetet kommer att innebära när piloten väl är på plats, menar Magnus Hallberg.

Anläggningen stöttas finansiellt via Länsstyrelsen Västernorrland, Holmen, Kempestiftelserna, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Önnesjöstiftelsen.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.