Projekt för elektrifiering av flyg öppnar nya möjligheter för regionen

Kvarkenrådets projekt, FAIR, hade kickoff under tisdagen där projektet Future Cleantech Solutions var medarrangörer. FAIR-projektet ska undersöka möjliga flygrutter och vilka socioekonomiska fördelar med implementering av el-flyg kan få i Kvarkenregionen. Ett spännande projekt som öppnar upp för nya möjligheter att bo och göra affärer i vår region.

Att det är viktigt med kommunikation och infrastruktur var samtliga överens om. Åsa Ågren Wikström, vice ordförande på Beredning för regional utveckling på Region Västerbotten tillika styrelsemedlem i Kvarkenrådet, menar att vi kan göra mer tillsammans, genom samarbete och detta projekt och elektrifieringen av flygtrafik är ett sådant tillfälle. Det är långa restider i regionen då infrastruktur kring resande på tvären inte är optimala. Vasa i Finland är t.ex. Umeås avståndsmässigt närmaste stad, men med färjan över tar det ca fyra timmar, lika lång tid som det tar att köra bil Umeå-Hudiksvall eller att flyga från Stockholm till Lissabon. FAIR-projektet ska i huvudsak ta fram effektiva affärsmodeller för att stödja kommersialiseringen av el-flyg och realisera de identifierade sociala fördelarna.

Utvecklingen inom el-flyg går fort framåt. Professor och flygexpert, Jorma Mäntynen vid WSP säger att nya teknologier skapar möjligheter att förbättra flygmarknaden och nya affärsmodeller. Saker som vi inte trodde var möjliga för några år sedan är redan en verklighet eller på väg att bli det, Volocoptern kommer inom kort och Uber är intresserade av att driva flygtaxi.

Projektet Future Cleantech Solutions samarbetar med FAIR genom att koppla samman lokala företag och tekniker med behoven inom FAIR-projektet. Future Cleantech Solutions arbete med att sammankoppla små och medelstora företag med större investeringar i regionen passar väl ihop med FAIR-projektet. Förhoppningarna är därmed att de båda projekten ska kunna dra nytta av varandra och tillsammans bidra till utvecklingen av el-flyg i regionen.

Trots att pandemin har bidragit att digitala mötesforum har underlättats kommer vi fortfarande ha ett behov av att träffa varandra. Att elektrifiera flygtrafiken möjliggör för fler affärer, att kunna leva och bo även i de norra delarna av Sverige och Finland och är ett steg i rätt riktning för regionens vision, att minska miljöpåverkan.

Se webinaret här!

Läs mer om FAIR här!

Läs mer om Future Cleantech Solutions här!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.