Samarbete kring återvinning av vindkraftverk

RWE, en global aktör inom förnybar energi och GFRP som ägnar sig åt återvinning av vindkraftverk har undertecknat en avsiktsförklaring. Syftet är att utforska ett möjligt samarbete kring återvinning av vindkraftverk på land från befintliga vindkraftsparker i norra Sverige.

– Vårt mål är att ytterligare öka vindkraftens hållbarhet. När livslängden för gamla vindkraftverk går mot sitt slut och vi fortsätter att utveckla och bygga nya vindkraftsparker, är återvinningsindustrin en viktig del av värdekedjan, säger Moa Rosén, projektledare på RWE Renewables Sweden.

Återvinningen kommer att ske genom pyrolys, en process där materialet upphettas till höga temperaturer i en syrefattig miljö. Denna metod genererar främst återvunnen glasfiber och olja som kan användas i nya produkter. När den nya återvinningsanläggningen är i drift kommer den att kunna hantera flera ton material per dag.

Viktor Thorn, vd för GFRP Sweden, tillägger:

– Vindkraftverkens blad är komplexa sammansättningar av glasfiber, trä och epoxi. Detta ställer speciella krav på återvinning. Beroende på bladets sammansättning och design kan mer eller mindre av materialet återvinnas. Ånge har ett strategiskt bra läge mitt i Sverige och nära till många vindkraftsparker.

Klicka här för att läsa hela artikeln om samarbete kring återvinning av vindkraftverk!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.