Sara Kulturhus - hållbart byggande på hög nivå med ett AI-hjärta

Sara Kulturhus, en av världens högsta träbyggnader och norra Sveriges nya landmärke har äntligen öppnat. Mitt i centrala Skellefteå står nu en klimatpositiv byggnad där världsledande företag inom träbyggnad har kombinerat en stomme av KL-trä med fabriksproducerade volymer, och skapat ett 20 våningar och 80 meter högt hus i trä som kommer att bli en dynamisk mötesplats för kultur, nöje och konferenser i norra Sverige.

Men så mycket mer döljer sig bakom kulisserna av trä. Byggnaden är konstruerad på ett sådant sätt att energiförbrukningen är 25 % lägre än vad svensk byggnorm kräver. Därutöver optimerar huset energilösningen, framtaget i samarbete med Skellefteå Kraft och ABB, användandet så att energiförbrukningen minskar med ytterligare 20 %. Det unika energisystemet har ett “AI-hjärta” som håller koll på byggnadens energiflöden – och anpassar sig till husets besökare. Den lär sig när det behövs mycket el eller värme. Och när det behövs mindre. På så sätt är hela systemet alltid perfekt optimerat och ser till att huset är energieffektivt.

Huset har två former av energilager. Hela byggnadskroppen, inklusive till exempel poolen, är ett termiskt lager. Inför en förväntad brist på värmesidan kan man köra lite högre värme under en period och sedan skruva ner, ja till och med stänga av värmen, och klara sig på den sparade värmen. Den andra formen av energilager i huset är batterier, på totalt ca 500 KWh.

Sara kulturhus kommunicerar också med närliggande byggnader, och i förlängningen med hela energisystemet i Skellefteå. Överflödig energi i fastigheten skickas vidare, till andra delar i staden. All spillvärme går tillbaka ut i systemet, och inget går till spillo. Huset är också utrustat med solpaneler och värmepump som arbetar med elnät, vatten och fjärrvärmenät.

Genom det innovativa energitekniska konceptet utvecklat av de inblandade företagen blir det möjligt att utforska en helhetslösning av byggnadens samtliga energiaspekter och samla in data. På så sätt bidra projektet till att öka den tekniska och kommersiella kompetens inom området.

Så även om trä är centralt i Sara Kulturhus är det kombinationen av arkitektur, träbyggande och energisystem, som gör byggnaden unik och till ett best practice som banar vägen för utvecklingen av framtidens hållbara städer.

 

Taggar/ #smartcity #smartastäder #energy #AI, #träbyggnader

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.