Skellefteå aktuell för enorm batterifabrik

Skellefteå är en av åtta svenska kommuner aktuell för den storskaliga batterifabrik som Nortvolt tänker bygga.

Förutom Skellefteå är Luleå, Göteborg, Gävle, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping, och Västerås även av intresse. Dessutom förs samtal med Kotka-Hamina och Vasa i Finland, berättar Northvolt i ett pressmeddelande.

– Vi står inför en unik möjlighet att bygga upp en ny industri som bidrar till att påskynda omställningen till ett fossilfritt samhälle, som samtidigt bidrar till att skapa utveckling, tillväxt och tusentals nya jobb. Vi har pratat med ett fyrtiotal kommuner och går nu in i djupare samtal med åtta svenska och två finska kommuner. Det är en process med högt tempo, vilket är helt nödvändigt för att vi ska kunna inta en ledande roll på den europeiska marknaden, säger Tesla-veteranen Peter Carlsson, idag vd för Northvolt.

Att bygga en storskalig fabrik för batteritillverkning ställer stora höga fysiska krav. Det handlar bland annat om grundläggande förutsättningar som befintlig mark lämpad för industriell verksamhet, tillgång till stora mängder elkraft och vatten för bland annat kylning samt goda förutsättningar för att klara miljöprövning och andra tillståndsprövningar. Det rör sig också om närhet till universitet, hamn, tågförbindelser och internationell flygplats.

Den kommun som Northvolt slutligen väljer för etablering kommer att kunna räkna in en verksamhet som kommer att sysselsätta cirka 2 500 anställda. Men den samlade regionala effekten av etableringen kommer att beröra långt fler. Behovet av transporter, service och offentliga tjänster kommer att öka liksom behovet av bostäder och utbildningsmöjligheter.

Beslut om vilken kommun som får etableringen kommer att ges i sommar.

 

 

Text och bild: Mikael Hansson, Infotech

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.