Skogsråvaran genererar stora affärer i Örnsköldsvik

Tillämpningen av skogsråvaran är bred i Norra Sverige och genererar många klimatsmarta produkter. Vid Domsjö fabriker i Örnsköldsvik tillverkas vedbaserade produkter som specialcellulosa, lignin och bioetanol som går till vidareförädling, bland annat till textil, korvskinn, dispergeringsmedel i betong, kemikalier, biobränsle etc. De flesta produkterna från Domsjö Fabriker går på export och genererar stora affärer. Det finns dock ett behov av nytänkande, nya innovationer och förbättrade metoder.

För sjunde gången (andra gången i Örnsköldsvik) öppnades portarna till den internationella workshopen om cellulosa. Konferensen förenar forskare och industrin från 21 olika länder sammanlagt 90 deltagare för att nätverka och för att lära sig mera om senaste kunskaperna inom vedbaserade råvaror som cellulosa, cellulosa derivat och regenererad cellulosa. Intresset är stort och har lockat många av de internationella stora tillverkarna inom cellulosabaserad råvara.

Framtiden för vedbaserade produkter ser stark ut. Skogsindustrin fokuserar hårt på att ta fram klimatsmarta produkter och lägger stor fokus på forskningen.

- Cellulosan från den skogsbaserade råvaran erbjuder ett alternativ till oljebaserade produkter och framtiden ser väldigt ljus ut, säger Ola Sundman, forskare vid Umeå Universitet.

- Vi ska ersätta oljebaserade produkter med vedbaserade råvaror. Vikten av cellulosabaserade material har aldrig varit viktigare, efterfrågan är jättestor. Cellulosa är den största komponenten i ved och är en viktig bas för förnyelsebar energi, gröna material. Vi kan vänta oss mera biobaserade material i framtiden, berättar Ola Sundman, forskare vid Umeå Universitet.

- Det viktiga med mötet är att det genererar bra kontakter och idéer på nya metoder för att jobba med de problem som vi idag har inom förädling av cellulosa, säger Kristina Elg Kristoffersson, Domsjö Fabriker.

Cellulosa workshopen arrangeras av universiteten i Umeå och Karlstad i samarbete med företagen Domsjö fabriker, SP processum, More Research och organisationen Cleaner Growth.

Läs mer här: http://www.celluloseworkshop.com/

 

Text: Susanne Wiklund Lindström
Bild: Helena Näsström

På bilden: Kristina Elg Kristoffersson, Domsjö Fabriker och Ola Sundman, Umeå Universitet

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.