Smart tillväxt tema för årets Västerbottensveckor

Smart tillväxt är temat för tre veckor av seminarier och möten när Västerbotten intar Grand Hôtel i Stockholm för att samtala om regionens vilja att växa.

För tjugoåttonde året i rad öppnades igår tre veckor med Västerbotten på Grand Hôtel i Stockholm. Invigningsdagen fylldes av ett färgstarkt program som en inledning på de kommande veckornas föreläsningar, debatter och samtal om smart och hållbar utveckling för länet.

Smart tillväxt

Årets tema är ”Smart tillväxt – på ett hållbart sätt”. Det handlar om ekonomisk och hållbar utveckling baserad på samverkan, kunskap och innovation. Smart tillväxt är ett centralt begrepp i EU:s tillväxtstrategi 2020, där utvecklingsmedel öronmärkts för spännande samverkansprojekt. Nyckelord är fler smarta, hållbara innovationer, ökad tillväxt och fler växande företag i befintliga branscher.

Hårt angrepp

Mest känslor i salongen inför de 300 gästerna väckte Alf Rehn, professor i innovation, när han gick till storms mot just alla dessa begrepp som innovation, smart tillväxt och digitalisering.

– Floskler som vi lär oss vid tillställningar som dessa så att folk i publiken ska nicka på det där potenta sättet som visar på att man har förstått, utbrast Alf Rehn och menade att det är viktigt att vidga kretsen av de som finns med kring innovationssystemen och lyssna till de grupper som är marginaliserade.

Reaktionerna vid pausen efteråt varierade allt från ”en frisk fläkt” till ”en högst orättvis betraktelse”.

Northvolts etablering

Northvolts etablering i Skellefteå fick också stort utrymme under denna första dag. Emad Zand, Head of Commercial Strategy and Special Projects, Northvolt, fick berätta om hur bolaget går vidare med planerna på en batterifabrik med 2500 anställda där många processoperatörer kommer att behövas.

I programmet denna första dag medverkade även talare som EU- och handelsminister Ann Linde, Ulf Kristersson, partiledare för Nya Moderaterna, och Azita Shariati, vd för Sodexo.

– Smart specialisering och hållbarhet är två viktiga delar av innovationssystemet där Västerbotten ligger i framkant. Vi vill visa upp länets innovationskraft och därmed öppna upp för nya samarbeten både lokalt, nationellt och internationellt. 2018 blir definitivt ett utvecklingskraftigt år, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten.

Varierat program

Under tre veckor kommer ett antal organisationer och företag att ta plats i seminarierummen på Grand Hôtel. 1 februari är det exempelvis dags för årliga Biotech Umeå Investment Day då ett stort antal investerare får tillfälle att träffa startup-företag från Västerbotten.

Samma dag bjuder Skogstekniska klustret in till en dag där skogsindustrins moderna teknik har en viktig del och 6 februari arrangerar North Sweden Cleantech en dag om hållbar utveckling och klimatsmarta startups. För att nämna ett par programpunkter.

Västerbotten på Grand Hôtel arrangeras av Region Västerbotten i samverkan med Sparbanksstiftelsen Norrland och Skellefteå Kraft, och pågår fram till den 9 februari 2018.

 

Text: Mikael Hansson, Infotech Umeå
Bild: Patrick Trägårdh

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.