Solsken och diplom vid avslutning för pilotprogram

Idag avslutades det ettåriga pilotprogrammet där företag har fått coachning i att utveckla den nuvarande affärsmodellen till en mer cirkulär. Som värd stod Olofsfors och samtliga deltagare i programmet förärades med ett diplom.

Tillsammans med Esam erbjöd North Sweden Cleantech företag att få en kostnadsfri coachning under ett års tid tillsammans med nätverket CEBANS (Circular Economy Business Accelerator North Sweden). Fyra företag valdes ut att delta i programmet, Olofsfors, Smart Climate Scandinavia, Edvardssons i Bredbyn och Leosol. Företagen och sju affärsutvecklare har under året arbetat med att ställa om den linjära affärsmodellen till en cirkulär. Det har varit ett utvecklande arbete för både företagen och affärsutvecklarna.

- Som affärsutvecklare har man blivit omprogrammerad. Nu sitter man och använder det på alla case, säger Johan Vestberg, BizMaker.


Helena Näsström, RISE Processum, Johan Vestberg, BizMaker och Johan Hedengran, Uminova Innovation är några av de affärsutvecklare som deltagit i programmet.

North Sweden Cleantech och Esam har gjort detta för att stötta små och medelstora företag i omställningen till ett mer cirkulärt samhälle. Cirkulär ekonomi handlar om hitta lösningar för att stegvis öka kundvärdet och genom att utveckla sin affärsmodell och därmed få möjlighet att justera sitt erbjudande till ökad hållbarhet, kan företagen hitta nya affärer och marknader.

- Det har gett oss som litet bolag en ingång att ändra affärsmodellen och titta på att gå från köp till leasing. Då få vi en jämnare och tryggare intäkt, säger Tomas Gustafsson, Smart Climate Scandinavia

Diplomutdelning och rundvandring

De företag som deltagit i programmet är Smart Climate som tillhandahåller värme- och nedkylning till parkerade fordon, främst flygplan, Edvardssons i Bredbyn som tillverkar hållbara möbler, emballage och eventgolv, Leosol som arbetar med energieffektivisering samt Olofsfors som tillverkar skogsband, vägstål och slitstål. De deltagande företagen har under året tagit del av varandras affärsmodeller och av varandras erfarenheter. Dagens avslutning tog därför plats hos Olofsfors där deltagarna fick en rundvandring i fabriken och förärades sedan med diplom.

Deltagarna på rundvandring i Olofsfors lokaler.

Fortsättning följer i CEBANS 2.0

Det ettåriga pilotprogrammet har avslutats men för den som är intresserad finns det möjlighet att delta i CEBANS 2.0 som nu fortsätter i höst. Företag blir matchade med affärsutvecklare som följer företaget och utvecklar företaget i cirkulär riktning under ett år. Deltagaren får grundläggande kunskap om cirkulär ekonomi, stöd och coachning i cirkulär affärsutveckling, erfarenhetsbyte med andra i samma roll, kontakt med olika företag i cirkulär riktning, träning i nya metoder och verktyg.

Vill du veta mer?

Anmäl dig till en av de digitala informationsträffarna:

  • Fre 26 aug kl. 08.15-9.00
  • Fre 2 sept kl. 08.15-9.00

 

Anmälan sker genom att kontakta:

Christina Pihl, Hållbarhetskonsult christina.pihl@esam.se070-598 34 84

Lyssna på företag som deltog i piloten för CEBANS 2021:

Klicka här för att lyssna på Olofsfors berätta om deras deltagande i CEBANS

Klicka här för att lyssna på Edvardssons i Bredbyn berätta om deras deltagande i CEBANS

Klicak här för att lyssna på Smart Climate berätta om deras deltagande i CEBANS 

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.