Startup-bolag utvecklar skogsindustrin

Fem startup-bolag ska utveckla skogsindustrin med artificiell intelligens och cirkulär ekonomi. 

Fem företag har antagits till Forest Business Accelerator – programmet där startups från hela Sverige kan ansöka om möjligheten att växla upp sina gröna innovationer med stöd från BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum.

Ett av företagen är Prediktera från Umeå, ett startup som får affärsstöd av Uminova Innovation.

– Alla företag som ansökt har ett stort fokus på hållbarhetsperspektivet. De bolag vi antagit i år fokuserar på artificiell intelligens och metoder för cirkulära kretslopp som möjliggör en positiv miljöförändring, säger Monica Vestberg, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

Acceleratorn korsbefruktar skoglig utveckling med digitalisering och entreprenörskap i syfte att skapa helt nya lösningar för både bättre affärer och en grönare värld. I år är det tredje gången som Forest Business Accelerator genomförs. Årets program startar upp i mitten på maj och pågår fram till november 2019.

Inför programstarten 2019 har 17 ansökningar utvärderats och fem bolag antagits. Deltagarna får under resans gång bland annat möjlighet att testa och utveckla sina idéer tillsammans med SCA.

– De bolag som vi kommer att samverka med i år har tagit fram spännande lösningar som automatiserade odlingssystem, processövervakning med hjälp av AI, materialkaraktärisering genom bildanalys och utveckling av hållbar gödsel från restprodukter. Det här är ett bra sätt för oss att främja nya teknologier, produkter och koncept för att utveckla och göra vår industri mer hållbar, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

Förutom skräddarsydd affärscoachning från BizMaker för snabb kommersialisering och internationalisering får deltagarna också tillgång till SCA, IBM och RISE Processums branschspecialister, avancerade teknikplattformar och värdefulla nätverk.

– Vi ser verkligen fram emot möjligheten att delta i Forest Business Accelerator. Vi hoppas att processen kommer att bidra till att initiera flera framgångsrika AI-projekt och även få stöd när det gäller uppskalning, paketering och prissättning av vårt unika AI-erbjudande, säger Carl Johard på Calejo Industrial Intelligence AB.

Företagen som antagits till Forest Business Accelerator 2019:

BioCompost (Sundsvall)
Biocompost har utvecklat en kostnadseffektiv och automatiserad komposteringsteknik som förädlar organiskt avfall till miljövänliga jordförbättringsprodukter. www.biocompost.se

Calejo Industrial Intelligence (Sundsvall)
Calejo Industrial Intelligence har utvecklat ett unikt AI-verktyg – Calejo Control – med vars hjälp det är möjligt att effektivisera och miljöförbättra industrins processer. www.calejo.ai

Cinis Fertilizer (Lund)
Cinis Fertilizer har utvecklat en process för omvandling av aska från massabrukens sodapannor till ett högvärdigt och fossilfritt mineralgödsel till gagn för hav och vattendrag.

PlantVation (Sundsvall)
PlantVation erbjuder odlingsteknik anpassat mot skogsbranschen. Huvudprodukten är ett automatiserat odlingssystem som effektiviserar och digitaliserar förodling av plantor.

Prediktera (Umeå)
Prediktera erbjuder en ny teknik för kemisk bildanalys som möjliggör snabb avläsning av innehåll och kvalitet på stora volymer av material i skogliga produktionsprocesser. www.prediktera.com

 

Text: Mikael Hansson, Uminova Innovation 

Foto: Bizmaker

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.