Startups kan bidra till smarta klimatlösningar

Samarbeten mellan startups i norra Sverige, Finland och Storbritannien kring klimatsmarta lösningar. Det vill David Cairns, Storbritanniens ambassadör i Sverige, gärna se.

Energikonferensen Energy Business Forum i Vasa samlar deltagare från ett stort ett antal länder. Förutom Sverige och Finland finns här ambassadörer, politiker och entreprenörer från Storbritannien, USA, Chile, Estland, Hong Kong, Mexico och Tunisien.

– Vi är mycket intresserade av att följa utvecklingen kring cleantech, energi och klimatsmarta företag i norra Sverige och Finland, säger David Cairns, Storbritanniens ambassadör i Sverige och en av huvudtalarna på konferensen.

– Samverkan över gränser är en nödvändighet. Därför är vi från Storbritannien glada över att finnas med här under veckan. Vi har ett gemensamt mål, hållbarhet är nödvändigt för ekonomisk tillväxt, fortsätter David Cairns.

Startup-företag viktiga
Startup-företag har en särskilt viktig del i omställningen mot en klimatvänlig ekonomi, menar David Cairns.

– Fast det gäller inte bara energisektorn, utan för alla områden. Det är små och medelstora företag som utgör grunden för all ekonomi, och det krävs en miljö som tillåter dem att växa och frodas, säger han.

Samverkan med Storbritannien
David Cairns noterar att såväl Sverige som Finland har en stark startup-miljö och han betonar att han gärna ser en samverkan mellan startup-företag i Norden och Storbritannien.

– Med dagens teknologi är företag inte längre lika bundna av var de är. Du behöver inte nödvändigtvis finnas i en storstad. Innovationer kan komma från alla oberoende av var de bor.

– Om vi kan använda den här veckan till att få ett närmare samarbete mellan Umeå, Vasa, Storbritannien och Skottland så kommer det att ge en bra möjlighet för oss alla, säger David Cairns.

Om Energy Business Forum
Bakom konferensen står organisationer från både Sverige och Finland, ett tecken på den samverkan som finns mellan länderna inom cleantech-området. North Sweden Cleantech, tidigare känt som Cleaner Growth, är en av arrangörerna, tillsammans med Cleantech Kvarken och teknikcentret Merinova i Finland.

 

Text och bild: Mikael Hansson, Infotech

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.