Stor uppslutning kring klimat och transporter

Det var stor uppslutning från både offentliga och privata aktörer när Cleaner Growth anordnade ett frukostmöte i anslutning till Länsstyrelsens ”Klimatforum Västerbotten – tema transporter”. Även engagemanget från besökarna var stort vilket märktes på den mängd frågor som ställdes till de medverkande företagen.

Under frukosten fick vi veta mer om Rail Test Nordic (RTN) och deras testanläggning för olika former av järnvägsutrustning. Lennart Wallberg berättade att den anläggning som RTN håller på att bygga kommer att kunna användas som testbädd inte bara för tåg och andra typer av järnvägsfordon, utan även för att testa olika typer av infrastruktur, signal och växelsystem samt olika typer av elkrafttekniker.

- Intresset för anläggningen är enormt och RTN har redan tecknat avsiktsförklaringar med tillverkare för de närmsta 25 åren, säger Lennart Wallberg. Anläggningen skapar även värdefulla arbetstillfällen i glesbygden då testbanan kommer att gå mellan Jörn och Arvidsjaur.

Gunnar Granberg presenterade företaget Space Time och deras samverkansbaserade reseplattform.

-De flesta väljer rätt om det är lätt att välja rätt, förklarar Gunnar. Det är därför Space Times reseplanerare med inbyggt bokningssystem som både spar kostnader och minskar miljöpåverkan har en sådan stor potential. Från och med 2017 kommer systemet även stödja köp av kollektivtrafikbiljetter som ett komplement till bokning av företagets/organisationens egna bilar, cyklar samt externa bilpooler och hyrbilar som redan nu är inkluderade i systemet.

Som en extra bonuspunkt fick Owen Laws chans att presentera sitt nystartade företag MOVEBYBiKE Umeå som erbjuder miljövänliga, billiga och citysmarta transporter med lastcykel. Besökarna kunde också beskåda cykeln som stod parkerad utanför Hotell Mimers entré.

Elin Söderberg berättade om Länsstyrelsens Energieffektiviseringsnätverk till vilket de söker små och medelstora företag med en energiförbrukning över 1GW/år, samt klimatklivet. Klimatklivet är ett investeringsstöd, som alla utom privatpersoner (dvs. stiftelser,bostadsrättsföreningar, kommuner, företag, samfällighetsföreningar m.fl.) kan söka för investeringar som leder till minskade utsläpp av växthusgaser. För mer information om energieffektiviseringsnätverket eller klimatklivet kontakta Elin.

Deltagarna fick även höra Anders Blomberg från Uminova Innovation berätta om frukostens arrangör, projektet Cleaner Growth - norra Sveriges stora branschsatsning för en renare tillväxt samt det Svensk-finska systerprojektet Cleantech Kvarken. Satsningen som har ett antal stora aktörer i ryggen, arbetar för att skapa utvecklingsmiljöer och samverkansplattformar mellan företag och offentliga miljöer i syfte att driva på cleantechsektorn, likväl som att jobba med kommersialisering av innovationer från start-ups och avknoppningar inom cleantechsektorn.

Text & bild: Maria Klintenäs

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.