Storsatsning på koldioxidfritt stål

Det statliga gruvföretaget LKAB ska investera 400 miljarder kronor fördelat på 20 år. En strategi för att göra hela produktionslinjen av stål koldioxidfri till 2045. Det är en av Sveriges största satsningar någonsin.

Genom vätgasbaserad teknik ska LKAB övergå från järnpelletsproduktion till att producera järnsvamp, en förädlad koldioxidfri produkt med mycket hög järnhalt. 

- Det här är den största omställningen i företagets 130-åriga historia och kan bli den största industriinvesteringen i Sverige. Det skapar unika möjligheter att minska världens koldioxidutsläpp och för svensk industri att ta ledingen i en nödvändig global omställning, säger Jan Moström, VD och koncernchef på LKAB.

LKAB står idag för fyra procent av industrins samlade utsläpp och är Sveriges fjärde största utsläppare av koldioxid. Att ställa om till en produktion där både tillverkning och produkt blir koldioxidfria kommer att minska utsläppen markant. 

Vätgas ska ersätta kolet

För att fortsätta bygga ett klimatsmart samhälle behöver stålet börja tillverkas utan kol. LKAB jobbar tillsammans med Vattenfall och SSAB i ett projekt som heter Hybrit, där de testar att använda vätgas istället för kol vid tillverkningen av stål. Vätgas är en effektiv gas som bildar vatten istället för koldioxid när det binder syre. Att byta kolet mot vätgas gör därmed att koldioxidutsläppen reduceras.

Reducerat utsläpp

Järn- och stålbranschen står för ungefär 25 procent av de samlade utsläppen globalt. Genom denna satsning vill LKAB åstadkomma två saker, dels inom företaget med trygghet och säkerhet för investeringar i järnmalmsgruvor, ändringar i produktsortiment och kraftig reduktion av koldioxidutsläpp (motsvarande 2/3 av Sveriges totala utsläpp) och dels visa att det är tekniskt och ekonomiskt möjligt att genomföra detta. Det kan i sin tur vägleda järn- och stålindustrin att göra motsvarande omställningar. LKAB går från att vara en del av problemet till att vara en del av lösningen för ett hållbart samhälle.

Läs mer om LKAB här!

Foto: G. Rúnar Gudmundsson/ Alm & ME

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.