Stort intresse för klimatsmarta företag

”Vi är mycket intresserade av Umeå och regionen i Västerbotten, inte minst när det handlar om smarta städer”, säger Carina Axelsson, Huawei, när hon deltar på Cleaner Growth-arrangemang på Grand Hôtel under Västerbottensdagarna.

Klimatsmarta företag, smarta städer, exportmöjligheter och nya etableringar av stora internationella elintensiva bolag var några av inslagen när Cleaner Growth bjöd in till nätverksträff för ett 60-tal inbjudna under Västerbottensdagarna på Grand Hôtel i Stockholm.

Under dagen konstaterades att satsningen på klimatföretag i norra Sverige tagit fart. Sedan 2016 driver projektet Cleaner Growth ett intensivt arbete för att få fler företag att satsa på ren miljö och klimatsmart teknik.

Att knyta kontakter är en viktig del av Cleaner Growths dag om klimatsatsningar i samband med Västerbottensveckorna i Stockholm. På bilden ovan syns Carl-Joel Järvi och Carina Axelsson från Huawei i samtal med Peter Hedman från Cleaner Growth.

Tittar på regionen
Det är något som gör att både investerare och stora företag allt mer riktar sin blickar norrut. På plats under dagen fanns bland annat Carina Axelsson, kommunikationschef på Huawei.

– Vi tycker det är jätteintressant med Umeå och regionen i Västerbotten, inte minst när det handlar om smarta städer och hållbarhet, säger Carina Axelsson som tog tillfället i akt att knyta kontakter under dagen.

Carina Axelsson berättar att Huawei arbetar aktivt med smart city-projekt i 30 stora städer över hela världen. De lärdomar som de drar från dessa projekt vill hon gärna att Huawei ska kunna bidra med till Umeå och Västerbotten. Cleantech-dagen på Grand Hôtel ger därför ett bra avstamp för fortsatt samarbete, menar hon.

– För oss är den här dagen en bra temperaturmätare över vad som händer i norr. Vi får höra om vilka behov regionen har och vilka trendspaningar som görs. De frågorna tar jag med för att se vad vi kan hjälpa till med. För vi ser gärna ett tätare samarbete inte minst på praktisk nivå där vi kan vara med i pilotprojekt, gärna då med strategiskt perspektiv, fortsätter Carina Axelsson.

Investerare söker företag
Även investerare fanns med under dagen. En av dem var Tommi Unkuri från Summa Equity. Det är ett tämligen nystartat investeringsbolag som idag har två företag i sin portfölj. Att vara med på Cleaner Growths dag ger möjlighet att knyta nya kontakter, menar Tommy Unkuri.

– Cleantech är intressant för oss som investerare. Jag har knutit ett par tre kontakter här idag, säger Tommy Unkuri.

– Folk som har ambitioner inom sitt område och vill växa och se nya vägar tar vi gärna kontakt med, fortsätter Tommy Unkuri.

”Cleantech är intressant för oss som investerare”, säger Tommy Unkuri från Summa Equity.

Fler etableringar på väg
Ann-Christine Schmidt, FUI-koordinator, Skellefteå Kraft, berättade om de nya möjligheter som regeringens nyligen beslutade skattesänkning för datacenteretableringar har gett.

– Behovet av datahallar och batterifabriker är mycket stort och vi har unika möjligheter att ta emot dessa i norra Sverige. Att vi nyligen fått en sänkt skatt för datacenteretableringar gör att vi fått ännu större konkurrensfördelar, säger Ann-Christine Schmidt.

– Vi ser en jätteökad rörelse av stora bolag, i storlek som Facebook, som tittar mer intensivt mot norra Sverige. Vi kommer att få höra om nya etableringar redan i år, tror jag. Med skattesänkningarna är Sverige i världstopp.

– Samarbete kring dessa frågor är helt avgörande. Vi vill tänka öppenhet och spränga gränser mellan kommuner och över länsgränser. Tillsammans med Vattenfall jobbar vi i Skellefteå kraft med att satsa globalt på att attrahera etableringar till norra Sverige.

– Så jag vill säga välkommen till vår nya verksamhet The Node Pole, säger Ann-Christine Schmidt.

Rickard Chiu från Invest Hong Kong gav direkta råd om värdefulla kontakter som företag kan ta som vill etablera sig i Hong Kong-området. Här tillsammans med Åsa Fällman, näringslivsutvecklare Umeå kommun, och Susanne W Lindström, projektledare internationella affärer på Cleaner Growth.Export väntar
En stor del av inslagen under dagen visade också på de möjligheter som internationella kontakter kan ge företag i norra Sverige.

Rickard Chiu från Invest Hong Kong gav direkta råd om värdefulla kontakter som företag kan ta som vill etablera sig i Hong Kong-området.

– Det finns stora möjligheter för den som vill starta export. För cleantech-företag som satsar på energieffektivisering, kontroll av luftföroreningar, avfallshantering och dricksvatten finns särskilt stora möjligheter, menade Richard Chiu och berättade även om att en delegation från Hong Kong kommer att besöka Umeå den 22 februari 2017.

Tomas Blomqvist från kommunala bolaget för avfallshantering Vakin i Västerbotten höll närmast ett brandtal kring de stora möjligheter som internationella kontakter ger. Ett särskilt exempel som han lyfte fram var hur Vakin kan skapa affärer kring avfallshantering i Kina.

Under dagen presenterades även den satsning som just nu görs på Skellefteå lasarett som test- och innovationsmiljö för miljöteknik. Robert Winroth, Innovationslandstingsråd Västerbottens läns landsting och Johnny Högberg, Skellefteå Science city, stod för presentationen och menade att detta kommer att innebära ett enormt lyft för hela sjukhusområdet i Skellefteå. (Läs mer i annan artikel.)

Johnny Högberg, vd Skellefteå Science City, deltog under dagen, bland annat med att berätta om en ny förstudie kring miljöteknik på Skellefteå sjukhus.Johnny Högberg, vd Skellefteå Science City, deltog under dagen, bland annat med att berätta om en ny förstudie kring miljöteknik på Skellefteå sjukhus.

 

Text & bild: Mikael Hansson, Infotech

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.