Stort intresse för svenska smarta elnät-lösningar i Hong Kong

Smart City Sweden och Business Sweden organiserade denna vecka ett digitalt möte med CLP Hong Kong för att utforska möjligheter för svenska företag inom smarta elnät-sektorn.

CLP grundades 1901 och har i dag en produktionskapacitet på över 24 000 MW med mer än 5,1 miljoner kunder och närvaro på många nyckelmarknader i Asien-Stillhavsområdet. Austin R. Bryan, Senior Director Innovation vid CLP, presenterade företagets vision "Utility of the Future" med fokus på digitalisering och reducering av koldioxidutsläpp. CLP har publicerat en färdplan, Climite Vision 2050, där specifika mål såsom 30% förnybara energikällor till 2030 leder företaget mot en övergång till hållbar energi.

Intresserade av samarbete med svenska startups

CLP är mycket intresserade av svenska teknologier som kan hjälpa dem nå sina klimatmål och även att digitalisera kundresan. Svenska startups som pitchade sina lösningar till CLP inkluderade:

  • Elonroad, som utvecklar högteknologiska elvägskoncept för automatiserad laddning av alla typer av fordon både när de är parkerade och i drift.
  • Bright Energy, som tillhandahåller en plattform för optimering av energitjänster genom användning av maskininlärning och artificiell intelligens. 
  • Exeri, som har presenterat ett övervakningssystem för smarta elnät som kan precisera intermittenta fel och kan halvera tiden för strömavbrott.

Svenska konsulatet, Energimyndigheten och Vattenfall deltog också vid mötet. Per Augustsson, Sveriges generalkonsulat i Hong Kong, pratade om Sveriges ledande position i att nå hållbarhetsmålen. Peter Bennewitz från Energimyndigheten presenterade Sveriges mål, såsom 100% förnybar elektricitet till 2040 och en översikt av forsknings- och utvecklingsaktiviteter i Sverige. Yvonne Ruwaida från Vattenfall presenterade resultaten från projektet CoordiNet som tittar på marknader för flexibla elnät och kapacitet för hantering av överbelastning.

Översikt av utländska investeringar i Hong Kong

Representanter från Invest HK och Hong Kong Science and Technology Park (HKSTP) deltog också vid mötet för att informera de svenska företagen om affärsmiljön i Hong Kong och hur dessa organisationer faciliterar kontakter. Charles Ng, Associate Director-General på Invest HK, pratade om att klimat och energi är i fokus just nu. HKTSP är den största tvärvetenskapliga samarbetscentrum för innovation och teknik i Hong Kong med visionen att bli huvudsätet för smarta lösningar.

Är du intresserad av att pitcha din lösning för Asien-Stillhavsområdet?

Veckans möte var en smygtitt av det svenska smarta elnätsområdet. En innovationsdag kommer att hållas i början på 2021 där svenska startups får möjlighet att pitcha sina teknologier och lösningar för CLP. Business Sweden i Hong Kong har identifierat följande sektorer som opportunistisk för svenska företag: smarta elnät, förnybar energi, digitaliserade tjänster och fjärrkylning.

Är du intresserad av att delta på den kommande Innovation Pitch Day med CLP? Kontakta Lidia på Smart City Sweden.

Text: Smart City Sweden

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.