Två acceleratorprogram i Västernorrland ska locka startups från hela Sverige och världen

Den 1 mars öppnar ansökan till Forest Business Accelerator 2021. I den femte omgången av programmet har startups från hela världen möjlighet att söka. Parallellt startar dessutom en helt ny nationell acceleratorsatsning för startups med lösningar för framtidens industri i Future Industry Accelerator.

- Vi vet att Västernorrland är en region med goda förutsättningar för att utveckla lösningar och innovationer med skoglig koppling. Erbjudandet är unikt och vi tror att det lockar startups även utanför Sveriges gränser, säger Pelle Berglund, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

Forest Business Accelerator är ett samarbete mellan BizMakerSCAIBM och RISE Processum. Startupbolagen som antas till det intensiva sju månaders programmet ska ha identifierat skogen som ett marknadsområde eller ha en innovation med koppling till skogen som resurs.

De tidigare omgångarna av programmet har resulterat i flera framgångsrika affärer och samarbeten för deltagarna. Cirkulära lösningar för livsmedelsproduktion, AI-teknik för förbättring av skogsindustrins produktion och nya produkter för minskad klimatpåverkan är några av de lösningar som utvecklats i programmet.

-Vi ser fram emot att se vad årets internationella utlysning kan generera. Tidigare omgångar har lett till flera goda samarbeten som gynnat både startupbolagen och skogsindustrins utveckling, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

Den metod som Forest Business Accelerator baseras på är framgångsrik och möjliggör för deltagarna att göra en snabb tillväxtresa och lansera på internationell marknad.

Nu kompletteras programutbudet med ytterligare en accelerator för att utveckla framtidens industri. Future Industry Accelerator är ett samarbete mellan BizMaker, Bosch RexrothBAE Systems Hägglunds, IBM och Industrifonden. I den nya satsningen platsar innovationer som gör industrin mer effektiv och hållbar.

-Svensk industri står inför utmaningar till följd av digitaliseringens utvecklingstakt. Genom att korsbefrukta traditionell industri med innovativa startups kan vi utveckla nya lösningar och effektivisera befintliga processer och arbetsmetoder. På så sätt möter vi industrins utmaningar samtidigt som fler affärsmöjligheter skapas, säger Johan Vestberg, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Future Industry Accelerator.

Genom acceleratorprogrammen får deltagarna möjlighet att verifiera och utveckla sina lösningar i samarbete med branschledande företag och industrier. De får även tillgång till branschexpertis, digitala plattformar, testanläggningar samt möjlighet att möta potentiella kunder och partners.

- Vi vill bidra med vår expertis inom industrin och dess processer. Vi ser stor potential i att jobba nära nytänkande startups för att tillsammans utveckla en hållbar och konkurrenskraftig industrisektor, säger Johan Spångberg, verkstadschef på Bosch Rexroth Mellansel.

Utlysningarna öppnar den 1 mars och pågår till den 9 april 2021.

Läs mer om Forest Business Accelerator
Läs mer om Future Industry Accelerator

Läs mer och hitta kontaktuppgifter här!

Text och bild: BizMaker

 

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.