Umeå blir Sveriges första 5G-stad

Umeå blir först ut med 5G i Sverige. En hel teststad ska byggas som innebär att Sverige tar tätposition inom 5G-utvecklingen.

Augmented reality, självkörande bilar, uppkopplade prylar via Internet of Things, vård och utbildning på distans är några exempel på tjänster som med 5G-teknik kan slå igenom fullt ut.

Umeå ligger nu först ut med en omfattande testmiljö av 5G i stora stadsområden. Fem offentliga aktörer i Umeå ingår i satsningen som bland annat innehåller det första 5G-universitetssjukhuset och 5G-universitetet i Europa. Satsningen bidrar till att Sverige kan ta en tätposition inom 5g-utvecklingen.

– Umeå ska bli ett självklart val för alla företag och invånare som vill testa, utveckla och använda lösningar för framtidens digitala samhälle, säger Hans Lindberg, kommunalråd i Umeå.

Stärker Umeå som digital stad

5G 5G är 10-100 gånger snabbare än nuvarande 4G-nätverk och ger den nödvändiga infrastrukturen till Internet of Things (IoT), och skapar nya möjligheter med hjälp av sensorer, datorer, smartphones, klockor, glasögon och kameror, där digital verklighet i realtid kombineras med Virtual Reality (virtuell verklighet, VR) och Augmented Reality (förstärkt verklighet, AR).

Umeå är redan världsledande inom bredband och uppkoppling. 2011 utsågs Umeå till snabbaste bredbandsstad i Europa och Nordamerika med plats 15 på världslistan, endast slagen av några asiatiska IT-städer.

– Umeå 5G kommer att ytterligare stärka Umeås position som en innovativ, kreativ och attraktiv universitets- och IT-stad, säger Peter Juneblad, näringslivschef i Umeå kommun.

Jonas Wessel, chef för Spektrumavdelningen på Post och Telestyrelsen, PTS, menar att Umeås satsning för upp Sverige i EU-toppen:

– Umeå 5G kan bidra till att Sverige tar en tätposition inom 5G, och innebär att vi nu kommer att uppfylla EU:s mål om att varje land ska ha en 5G-redo stad till 2020, säger Jonas Wessel.

 

Text: Mikael Hansson, Uminova Innovation.
Foto: Johan Gunséus

På bild: Från vänster Anders Sylvan, VLL, Mats Berggren, Umeå Energi, Hans Lindberg, Umeå kommun, Katrine Riklund, Umeå universitet, Robert Winroth, Styrelseledamot Umeå 5G, Anders Kjellander, Umeå Science Park och Peter Juneblad, Umeå kommun.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.