Umeå deltar i OECD-studien “The Economics and Governance of Circular economy in Cities”

Under veckan kommer OECD experter från flera olika länder att besöka Umeå och fördjupa sig i stadens arbete med cirkulär ekonomi. Förhoppningen är att Umeå ska få en överblick över det arbete som görs inom området samt bra rekommendationer om hur vi bör fortsätta utveckla både Umeås och Västerbottens cirkulära ekonomi.

Umeå är en av tio städer i Europa som valts ut att delta i OECD-projektet “The Economics and Governance of Circular economy in Cities”.

- En av huvudorsakerna till att OECD valt just Umeå är att det i stadens strategiska plan för 2016-2028 står att ”Umeå ska vara en föregångare inom området cirkulär ekonomi”, berättar Laura Vidje, hållbarhetskonsult på Esam och projektledare för OECD-studien på uppdrag av Umeå kommun.

I dagsläget finns inget samlat grepp kring, och inte heller någon som driver frågan i Umeå, men dock ett stort intresse och ett stort behov av kunskapsuppbyggnad.

Tanken är att OECD studien ska resultera i stadsspecifika rekommendationer kring det fortsatta arbetet med cirkulär ekonomi, skapa ett nätverk för kollegialt lärande och kunskapsutbyte och inte minst ligga till grund för OECD ländernas framtida policyarbete gällande cirkulär ekonomi. Umeå kommun tror att deltagandet i studien har en stor potentiell affärsnytta för Västerbottens företag.

 

Cirkulär ekonomi

Cradlenet, som är Sveriges plattform för kunskap och nätverkande kring cirkulär ekonomi definierar kortfattat begreppet så här. ”Cirkulär ekonomi handlar om att frikoppla ekonomisk tillväxt från användandet av icke-förnybara resurser och att designa bort avfall från systemet. I en cirkulär ekonomi utformas produkter, tjänster och affärsmodeller som gynnar planeten, människor och företag.”

 

Text: Maria Klintenäs

Foto: Sebastian Holmström

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.