Unik återvinning i Skellefteå – här får gummi och plast nytt liv

Utanför Lövånger, Skellefteå, växer en helt ny grön industri fram – på Ecorub tar man materialåtervinning till en helt ny nivå.
Här finns Europas enda tillverkning för återvunna gummi- och plastmaterial.
– Det här är återvinning på riktigt. Vi kan bearbeta spillmaterial så att det går tillverka nya produkter som är hållbara istället för att skicka det till förbränning, säger Isac Andersson, vd på Ecorub.

I det som en gång var brödtillverkning i Hökmark, norr om Lövånger, har Ecorub tagit över den 6600 kvadrat stora lokalen och enligt Isac kommer det att behövas ytor när man planerar för expansion – en rejäl sådan.
Redan under 2022 tror han att arbetsstyrkan kommer utökas från dagens åtta till 15–18 personer.
– Man måste vara visionär. Vi har något stort på gång och tajmingen kunde inte vara bättre. Tillverkningsbranschen skriker efter hållbara alternativ. Titta på Volvo Cars som gått ut med att 20 procent av bilens plaster ska vara återvunna 2025 – i dag ligger man på 3 procent. Det ger ju en viss signal om vilket håll riktningen pekar mot. Jag är helt övertygad om att Ecorub kommer få sitt genombrott som komponentföretag 2022, säger han.
Ecorub har utvecklat en unik metod som ger en kategori av material som man valt att kalla TPRR® (Thermo Plastic Recycled Rubber). Produkten består av en blandning av pulvriserat gummi som blandas med återvunnen plast. Slutresultatet är pellets och beroende på vilka materialegenskaper kunden önskar så går det att ändra i gummiblandningen för att uppnå olika egenskaper. Utöver det utvecklas TPRR®-material speciellt för kundens befintliga produktionstekniker som formsprutning, strängsprutning och 3D-printning.

95 000 ton däck samlas in, klipps upp och eldas i Sverige. Inom gummiindustrin återanvänds idag i princip inget industrigummi utan den förbränns istället. Det menar Ecorub är slöseri med redan tillverkade produkter och bidrar dessutom till ökade Co2-utsläpp. Bara i Sverige genererar gummiindustrier årligen tusentals ton restprodukter och produktionsspill från sin tillverkning.
– De som skickar gummiprodukter på förbränning kan istället skicka dem till oss och uppnå vad vi kallar kundcirkularitet® av sina uttjänta produkter och få ett nytt material som till och med kan ge ännu högre kvalitet. Kan vi få däckpulvret att leva som nya produkter i 10–20 år till så har vi förlängt ”end of waste” till något hållbart. Det är så den här magin uppstår. Ska vi fortsätta elda upp eller ska vi ta ansvar på riktigt? För mig finns det bara ett alternativ, säger Isac.
När det kommer till plaster som skickas på traditionell återvinning så blir resultatet uppblandat och orent och går inte att använda till nya produkter. Med Ecorubs lösning är det möjligt att återbruka och kunden får tillbaka ett nytt material som betyder att man tar ett helhetsansvar.
Ecorub har under hösten lanserat sin syn på kundcirkularitet och fick snabbt gensvar.
– Vi har redan två kunder som vill driva projekt med oss. Med TPRR® kan material gå runt fem-sex gånger utan att tappa kvalité och då förstår alla vilka vinster det går att göra, både ekonomiskt och miljömässigt, menar Isac.

Han började som vd i april 2021 och bolaget har sedan dess genomgått en omstrukturering med ändrat fokus – från ett innovationsstyrt bolag till att satsa på marknaden och vad den efterfrågar.
– Vi fick ganska snabbt en order på 30 ton TPRR® och det är mer förfrågningar på gång. När vi pratar lokalproducerat så tänker vi på hela Sverige. Vi tycker inte att svenska företag med spillprodukter ska skicka sina produkter till sopberg i tredje världen eller där man inte har ett helhetstänk. Vi vill komma bort från skandalbilder vi såg i SVT-dokumentären om utländsk plasthantering, säger han.
Svensk Plaståtervinning miljardsatsar i Motala på ett stort sorteringsverk och i november kom nya siffror som visade att vi bara återvinner 10 procent av all plast i Sverige.
– Det finns otroligt mycket plaster att jobba med i Sverige men det finns också material som inte ska in i en sådan process, då är det bättre att få de rena flödena direkt och slippa sorteringsverket och där tror jag starkt på att Ecorub kan fylla en viktig funktion, säger Isac.
Han är civilekonomen med entreprenörskap i bakgrunden som varit i miljöföretag genom större delen av sin karriär.
– Jag brinner för att göra något på riktigt för miljön. Det går inte bara blunda och snacka. Jag har krigat privat för att göra källsortering på rätt sätt och nu känns det som att industrin är på väg att vakna och vill agera. Nu skriker företag efter återvunna alternativ men utbudet är än så länge litet, Ecorub är unika som kan ta hand om både gummin och plaster.
Nyligen ställde Ecorub ut på Nordiska Plastteknikmässan i Malmö – det blev det första riktiga kollen gentemot marknaden och gensvaret var positivt.
– Vi hade bra tryck i vår monter, över förväntan skulle jag säga, med 120 besök och positiv respons. Jag blev förvånad över att alla föreläsningar handlade om återbruk och cirkularitet men vi var enda utställarna som faktiskt kunde erbjuda det. Ecorub har kommit längst på den fronten och det ska vi nyttja, säger han.

Med en 3D-printer går det skapa nästan vad som helst med Ecorubs material TPRR®. Till exempel logotypen eller en pall – bara fantasin sätter gränserna. Produkten består av en blandning av pulvriserat gummi som blandas med återvunnen plast och slutresultatet är pellets som säljs till kunden.

Top

Intresseanmälan

Sidan är under utveckling. Klicka här för att komma i kontakt med oss!



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.

Kontakt