Vasaplan binder koldioxid motsvarande 400 bilburna Umeåbor

Nya Vasaplan i Umeå har fått en rejäl ansiktslyftning i limträ och blivit mer av en mötesplats än tidigare. Användandet av det helt förnybara materialet har också skapat goda klimatvinster. Den koldioxid som binds i limträet motsvarar nämligen utsläppen från körsträckan hos 400 bilburna Umeåbor under ett år.

– Den understryker hur otroligt viktigt det är för miljön att bygga i rätt material, säger Daniel Wilded, produktchef på Martinsons.

Vasaplan är Umeås centrala knutpunkt för busstrafik men har lämnat mycket övrigt att önska både när det gäller utformning och säkerhet. Ombyggnationerna inleddes i våras och i början av oktober invigdes nya Vasaplan där en mittperrong med stora skärmtak i limträ ramar in platsen samtidigt som bänkar och andra typer av sittmöbler i limträ ger den ett mer inbjudande intryck. Även betongpelarna som bär upp skärmtaken har klätts i limträ och ytbehandlats.

Men utöver det faktum att Vasaplan blivit mer av en mötesplats har användandet av det förnyelsebara limträet också bidragit till ansenliga klimatvinster. De 470 m3 limträ som levererats till Vasaplan binder i sig cirka 320 ton koldioxid netto. En siffra som motsvarar körsträckan hos cirka 400 bilburna Umeåbor under ett år.

Detta skriver Martinsons i ett pressmeddelande, läs hela texten här.

Foto: Patrick Degerman

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.