”Vi kommer bli nästa Norge” – framtidsspaningar under Bioekonomiriksdagen

Den svenska skogen har fördubblats på mindre än 100 år, och Sverige är världsledande inom hållbart skogsbruk. Under Bioekonomiriksdagen diskuterades hur de skogliga resurserna bör nyttjas på bästa sätt. I norra Sverige finns kompetens och råvara, vilket Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, lyfte genom att belysa goda exempel som trähusbyggande i Skellefteå och bioraffinaderiet i Örnsköldsvik. 

Under Bioekonomiriksdagen i Karlstad fanns 170 svenska och norska deltagare från skogsbranschen. North Sweden Cleantech var representerade i en gemensam monter tillsammans med BioFuel Region, Bio4energy, Processum och Bothnia Bioindustries Cluster – organisationer och initiativ för att driva den skogliga utvecklingen framåt.

Ett stort fokus under dessa dagar låg på de utmaningar som finns kopplade till den skogliga råvaran: huruvida den räcker till och hur den bör användas. Det diskuterades även kring hur vi ska locka kompetens till branschen och hur vi ska bli mer jämställda. Budskapen från föredragshållarna är att vi bör satsa på fler lösningar och hitta nya affärsmodeller. Vidare poängterades värdet av att ta vara på hela trädet, vartenda sågspån har ett användningsområde. De olika restströmmarna kommer även behöva nya produkter.

Maria Wetterstrand, miljöpartistisk samhällsdebattör, vd och biolog, var en av talarna på plats. Hon redogjorde de stora klimatutmaningar vi står inför men var tydlig med att vi inte kan ta oss an att lösa hela världens klimatproblematik.
– Det Sverige kan bidra med är att vara radikalt bäst. Ett föregångsland där vi är så mycket bättre att vi sticker ut och inspirerar andra.

Ett föregångsland kan vi bli genom att nyttja den hållbara råvara som finns här idag: skogen.

– Varje gång vi gör en investering inom bioekonomin tar vi ett stort steg framåt i hållbarhet, och ur miljösynpunkt. Vi är den bransch som investerar mest, alla kategorier, poängterade Lena Ek, ordförande Södra. 

Som sista talare på scen avrundade Maria Wetterstrand med orden:
– Vi kommer bli nästa Norge, de hade oljan. Vi har skogen.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.