Viktigt med samverkan mellan storbolag och startups för klimatet

Ignite Sweden arrangerade Ignite EnergyConfusion matchmaking under konferensen Energy ConFusion, där startups fick möjlighet att möta storbolag i Skellefteå.

Den 3-5 juni var Skellefteå värd för Energy ConFusion inom tema energilagring och energilösningar som var en mix av konferens, event, mässa och matchmaking. Ignite Sweden i samverkan med North Sweden Cleantech, Uminova Innovation, Arctic Business Incubator och Bizmaker arrangerade Ignite Energy Confusion matchmaking, där startups fick möjlighet att möta storbolag ifrån Sverige och Finland. Ignite Sweden är ett nationellt program som arbetar för att boosta samarbeten mellan storbolag och startups.

De storbolag som deltog i matchmaking eventet var ABB, Skellefteå Kraft, Umeå Energi, E.ON, FLIR, Övik Energi och Vasa Elektriska. Bolagen var där för att ta in nya affärsidéer från startups för att lösa deras framtida utmaningar. Under tisdag ägde 45 olika möten rum mellan startups och storbolag och totalt deltog 18 startups från Finland, Estland samt Sverige. Från Uminova Innovations inkubator fanns bolagen Elastisys, Oazer, Smart Climate och Service Node med i matchmaking eventet. Johan Granström från ABB och Ann-Christine Schmidt från Skellefteå kraft var några som träffade startups under matchmaking eventet.

– Jag tycker att det har varit en superintressant dag med många intressanta startups. Det är flera som vill samverka och det är en viktig del av vår framtid för att möta gemensamma utmaningar. Idag har jag träffat åtta startups och ett par av dom tar jag vidare kontakt med. Det var också kul att jag fick träffa bolag från Sverige, Finland och Estland. Bolag som ABB har ett stort ansvar att bidra till klimatomställningen och det handlar om att vi måste sträva mot stora mål och samverka med startups och andra bolag, säger Johan Granström, projektledare vid ABB:s kontor i Umeå.

– Jag önskar att det fanns fler såna här tillfällen där storbolag kan möta startups. Det är viktigt att inte bara fokusera på affären när vi träffas, utan låta startups komma in tidigare i processen, så blir startsträckan kortare, säger Ann-Christine Schmidt, koordinator, FUI vid Skellefteå Kraft.

Även Christian Malmsten säljcoach för Uminova Innovation och Ignite Sweden var med under möten för att coacha startups.

– Jag var med på flera möten där man beslutade att ta kontakten vidare och träffas igen. Det är imponerande att våra bolag är så pålästa kring storbolagen och att de verkligen har förberett relevanta frågor om utmaningar och behov, säger Christian Malmsten.

De medverkande startupsen var:

SCMTGROUP AB

Comsel System Ab (Finland)

Eco-Oil Miljöbränslen i Sverige AB

Elastisys

Fluid Intelligence Oy (Finland)

Gambit (Finland)

Gemit Solutions

Hepta Airborne (Estonia)

Jukolux Oy (Finland)

Linqit (Finland)

Liqway AB

Nordic Quick Systems AB

OAZER AB

RenBloc

Service Node AB

Smart Climate Scandinavian AB

Sol-ionics AB

WideFind

 

På bilden: Ann-Christine Schmidt från Skellefteå Kraft och Johan Granström från ABB träffade startups under Energy ConFusion i Skellefteå.

 

Text och bild: Nina Rismalm, Uminova Innovation

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.