Vinnarna av Energy Solution Challenge

Smart produktion av mat för en hållbar värld. Det vill vinnarna av Uminova Innovations stora klimattävling bidra med. 200 000 kronor får de för att utveckla sin idé.

Startupbolaget Harvest Umeå vinner Uminova Innovations stora klimattävling Energy Solution Challenge. Första pris är 200 000 kronor och de får dessutom hjälp av affärsutvecklare med att driva förslaget vidare.

– Vi ska bygga en pilotanläggning mitt i Umeå för att producera mat, men också titta på hur vi kan göra det på andra ställen, säger Tobias Remes som tillsammans med Ellen Bergström och Daniel Remes står för det vinnande bidraget.

De tre vinnarna vill med sitt bidrag utmana en traditionell livsmedelsbransch genom att tillverka matprodukter centralt i staden, med mindre resurser.

– Vi vill förändra sättet som vi producerar, konsumerar och värdesätter mat i samhället. Vi vill skapa en hållbar livsstil genom lokal matproduktion av grönsaker och plantbaserad odling, berättar Ellen Bergström.

Klimattävlingen Energy Solution Challenge har pågått under hösten och blivit till en mycket stor framgång med hela 85 inskickade bidrag.

– Vi har sökt en vinnare som tacklar klimatutmaningen på ett extraordinärt sätt. Vi känner oss mycket nöjda med att i Harvest Umeå ha hittat ett engagerat och trovärdigt team, säger Johan Hedengran, affärsutvecklare och ansvarig på Uminova Innovation för tävlingen.

– Det handlar om fossilfri leverans direkt till konsumenten. Idén känns fräsch, klimatsmart och livsnödvändig. Den kan också spara stora mängder energi. En hållbar livsstil helt enkelt, fortsätter Johan Hedengran.

Bredden på tävlingsbidragen har varit mycket stor, både utifrån deltagarna och deras bidrag. Några bidrag handlar om hur bostäder och hem kan bli smartare och spara energi, andra ger förslag på energilösningar för industrier och fabriker, eller hur offentlig sektor kan ställas om. Många har också tagit fram lösningar för att uppmuntra och hjälpa människor att förändra sina beteenden och vanor i vardagslivet. Johan Hedengran menar att det varit ett svårt beslut att välja ut en vinnare, eftersom så många bidrag håller en hög klass.

– Även om vi enbart utser en vinnare, så kommer också många av de övriga bidragen att få stöd av våra affärsutvecklare för att kunna driva sina idéer och klimatlösningar vidare, säger Johan Hedengran.

Juryn har bestått av representanter från Uminova Innovation, Umeå Energi och Skellefteå Kraft.
Motiveringen till valet av vinnare lyder: ”Med ett engagerat team som har driv och kompetens att driva förändring inom cirkulära modeller och beteenden tror vi att vinnaren kan göra skillnad för framtidens matkonsumtion och skapa förutsättningar för människor att leva hållbara liv.”

Tävlingen har skett i samarbete med projektet Klimatsmarta Innovationsmiljöer (Energimyndigheten, Arctic Business, Umeå Energi, Skellefteå Kraft och Skellefteå Science City) samt North Sweden Cleantech.

 

Text & Bild: Mikael Hansson

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.