Workshop kring de globala målen

Den 21 mars anordnades en workshop om lärande för hållbar utveckling ur ett regionalt perspektiv. Bakom träffen stod RCE North Sweden, ett av närmare 160 stycken RCE:n i världen som fått FN-universitetets erkännande och stöd i arbetet. North Sweden Cleantech fanns på plats.

– Uppdraget för ett RCE är brett, men skulle kunna formuleras så här: ”Tänk globalt och handla lokalt med hjälp av regional expertis på lärande för hållbar utveckling”, säger Per-Daniel Liljegren, som fick i uppdrag att utreda flera frågor om RCE förra året.

RCE, Regional Centre of Expertise on Education for Sustainable Development, är en samarbetsyta som rör alla inom både formell och icke-formell utbildning såsom museer, myndigheter, media, näringsliv och civilsamhälle. North Sweden Cleantech träffade under workshopen representanter från Länsstyrelsen i Västerbottens län, Region Västerbotten, Glesbygdsmedicinskt centrum, Storumans kommun, BioFuel Region, Spilloteket, Naturskolan i Umeå, Fossilfri2025, Another Development Foundation, Hela Sverige ska leva och Oazer för att diskutera vilka våra regionala utmaningar, behov och möjligheter är, samt prioriteringar och konkret arbete för hållbar utveckling.

– Jag är väldigt glad att så många organisationer och personer med breda kunskaper, erfarenheter och nätverk är engagerade i hållbar utveckling. Klimatet är kanske den viktigaste frågan för unga medan äldre kan vara mer oroade för vård och skola med tillgång till kompetens i glesbygd. Men allt handlar om hållbar utveckling: ekonomiskt, ekologiskt och socialt, sade Per-Daniel Liljegren, samordnare för RCE North Sweden.

Heidi Andersson, en av workshopdeltagarna, arbetar tillsammans med Björn Ferry för en fossilfri livsstil. De ses nu i tv-serien Storuman forever, ett program som visar ett tydligt exempel på att många olika aktörer behövs i arbetet för hållbar utveckling och att de kan lära av varandra.

 

Text: Maria Klintenäs med grund i pressmeddelande från RCE (www.regionvasterbotten.se/rce/)

Bild: Maria Klintenäs

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.