Årets Cleantech Meetup med innovation och samverkan i fokus

10 maj arrangerades Cleantech Meetup under temat ”Innovation och samverkan – tillsammans skapar vi affärsmöjligheter” där olika sätt att samarbeta och de möjligheter som finns för små och medelstora företag och startups diskuterades.

Kvällen bjöd på trevligt mingel med många nya och gamla bekanta. Dessutom fick åhörarna ta del av samverkansmöjligheter, finansieringsmöjligheter, internationella kontaktytor och små och medelstora företags innovationer. Dessutom lyfte moderator Maria Olofsson vad vi konkret kan göra, vilka behov som finns, vilka önskemål om samarbeten och samtal som finns.

Samarbete med industrin

Christian Skanderby, Umeå Energi berättade om projektet Framtidens hållbara industrimiljöer, att de söker samarbeten och att företag är välkomna att kontakta dem. Deras målbild är att ta fram 10 innovations-case och de jobbar bland annat med VKNA med social hållbarhet med särskild inriktning mot industri. De har dessutom ett samarbete med ABB som fanns på plats genom Johan Granström. Han menade att innovation och samverkan gör att aktörer måste jobba utifrån olika perspektiv och att det måste finnas en ekonomi som är hållbar, utan det blir det ingen omställning. Han lyfte att det är viktigt att samverka och utforska dessa frågor tillsammans och det är därför ABB är med i detta.

- Nyckeln är samverkan! Vi kan inte lösa problemen ensamma, men tillsammans kan vi, sade Johan.

Läs mer om Framtidens hållbara industrimiljöer här!

Finansieringsmöjligheter

Helena Näsström från RISE Processum berättade om FoU-rådet och hur företag kan söka samverkansprojekt. Idén måste ha någon bioraffinaderikoppling, det måste finnas minst två bolag med i projektet och minst ett av företagen måste finnas i region Västernorrland eller Västerbotten. RISE Processum ger råd och stöd till de som är intresserade av att driva FoU-projekt. Läs mer om FoU-rådet här!

Företag kan söka innovationscheckar, något som Magnus Wiklund från Arctic Business berättade om. Innovationscheckar från Vinnova finns bland annat hos Arctic Business, Skellefteå Science City, eXpression och Umeå Biotech Incubator. Dessutom har även Region Västerbotten innovationscheckar som går att söka. Läs mer om Vinnovas innovationscheckar här! Läs mer om Region Västerbottens innovationscheckar här!

Innovativa små och medelstora företag

Henrik Hagman från Enduce berättade hur de effektiviserar uppvärmningen av tappvattnet. Till hösten kommer de att leverera sin produkt som återvinner upp till 75% av energin från duschvattnet. Läs mer om Enduce här!

Smart Climate Scandinavia levererar aggregat för uppvärmning och nedkylning av parkerade fordon, främst flygplan. Emma Flodén som är VD lyfte fram att de söker internationella samarbeten för ett pilotprojekt i varmare klimat. Läs mer om Smart Climate Scandinavia här!

Johannes Nylund, grundare och VD för Service Node berättade om deras produkt som effektiviserar service och underhåll av fastigheter och maskiner. De söker nya samarbetspartners. Läs mer om Service Node här!

Internationella kontakter

Peter Bäckström från Enterprise Europe Network informerade om arbetet med att skapa samarbetsmöjligheter internationellt. Enterprise Europe Network har kontakter i många länder vilket underlättar för företag som vill etablera sig eller knyta kontakter på internationella marknader. Läs mer om Enterprise Europe Network här!

Årets Cleantechprofil  

Utöver intressanta diskussioner kring innovationer och samverkan, utnämndes även Jonas Ranggård från Boliden Minerals till Årets Cleantechprofil. Övriga finalister i år var Ann Strandberg, Edvardssons i Bredbyn och Fredrik Sahl, Flow Below. Läs mer om Årets Cleantechprofil här!


Finalister till Årets Cleantechprofil 2022: Fredrik Sahl, Jonas Ranggård och Ann Strandberg

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.