Dåva kraftvärmeverk i Umeå kan bli testanläggning för minusutsläpp

Stora satsningar på minusutsläpp genom ny teknik som tar bort koldioxid från atmosfären kan bli aktuella. Dåva kraftvärmeverk, hjärtat i Umeås fjärrvärmeförsörjning, är ett av de kraftvärmeverk som blivit föreslaget för att testa ut metoden.

Vid kraftvärmeverken på Dåvaområdet sker produktionen av fjärrvärme och el på ett sätt som är skonsamt för klimatet och som minimerar utsläppen genom mycket avancerade filtreringssystem, men stora utsläpp av koldioxid har inte gått att undvika, förrän nu? Den nya tekniken för att skapa minusutsläpp går ut på att lagra koldioxid som kommer från förnybara källor och därför redan är en del av kretsloppet. På det sättet kan vi inte bara minska utsläppen, utan till och med ta bort dem från atmosfären skriver centerpartiet, som presenterar satsningen på sitt valkonvent, i sitt pressmeddelande.

– Nedbrutet på konkret nivå handlar det i Sverige om ett 30-tal anläggningar, i första hand pappers- och massabruk samt kraftvärmeverk, som anses ha bra potential för att snabbt komma igång med minusutsläpp. Och en av dessa anläggningar är Dåva kraftvärmeverk här i Umeå, säger Mattias Larsson, gruppledare för Centerpartiet i Umeå till bioenergitidningen.se

Text Maria Klintenäs, bild Umeå Energi

För mer information läs centerpartiets pressmeddelande här -> och artikeln i bioenergitidningen.se här -> Statistik över koldioxidutsläpp i Sverige under 2017 finns hos Naturvårdsverket->.

Taggar/ TBV-news

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.