Det våras för solen i Umeå

Intresset för solceller har ökat lavinartat på senare tid. Troligen beroende på att solceller numera inte bara är en insats för miljön utan dessutom en ekonomiskt lönsam investering. Umeå har 1 800 soltimmar per år vilket ger Umeåborna fantastiska möjligheter att producera klimatsmart sol-el.

Är det dags för dig eller ditt företag att börja producera egen el? Det finns många fördelar med att producera sin el med solceller, en av dem är naturligtvis att den som installerar solceller är med och skapar ett förnybart samhälle. Men det är inte bara bra för klimatet att använda solceller, utan i längden även bra för plånboken. Enligt E.ONs uträkning sänker hushåll som skaffat solceller i snitt sina elkostnader med 4000 kr/år och då de flesta solceller som säljs idag har 25 års effektgaranti betyder det i princip att kunden dessutom binder sitt elpris i 25 år framöver.

Solstrålarnas energi omvandlas till el i solcellerna, elen måste i sin tur omvandlas från likström till växelström för att kunna användas och det görs med hjälp av en växelriktare som kopplas mellan solcellerna och elsystemet. Det kan låta krångligt, men att skaffa solceller behöver inte vara svårt. Företaget Svenska Sol är en helhetsleverantör av solcellssystem för villor, lantbruk, fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar och företag. De etablerade sig i Umeå under 2018 och nu under våren är det full fart på verksamheten. Svenska Sols vision är att hjälpa sina kunder genom hela investeringsprocessen, det betyder att de hjälper till med allt från planering, bygglov, ansökan om investeringsstöd och projektering till installation och driftsättning. Ett annat alternativ för Umeåborna är att hyra solceller genom Umeå Energi som 2016 var det första energibolaget i Sverige att erbjuda sina kunder möjligheten att hyra solceller.

Att omvandla solenergi till el är en i stort sett ljudlös process som kräver mycket lite underhåll. Verkningsgraden påverkas inte särskilt mycket av smuts så vind, regn och snösmältning brukar hålla modulerna tillräckligt rena.

Under sommarhalvåret då hushållet inte behöver lika mycket uppvärmning kan överskottsproduktionen säljas vidare till elnätsbolaget. Ersättningen för överskottselen följer det verkliga timpriset på elmarknaden.

 

För mer information om hur du eller ditt företag praktiskt går till väga för att skaffa solceller kontakta Svenska sol eller Umeå Energi.

 

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.