Finländsk miljardsatsning på bioetanol - väljer SEKAB som teknikleverantör

År 2021 planeras start för bioraffinaderiet Nordfuel i norra Finland. Anläggningen ska producera bioetanol och biogas från skogsrester och investeringen är på över 1,5 miljarder kronor. Det svenska cleantechföretaget SEKAB E-Technology levererar tekniken. 

- För att klara klimatomställningen behöver Europa all bioetanol som kan produceras. Restprodukter från skogen är bland det mest klimatsmarta vi  kan använda som råvara, vilket blir möjligt med vår teknologi Celluapp, säger Marlene Mörtsell, tekniksansvarig för Celluapp på SEKAB E-Technology.

Sedan i mars testkör SEKAB Celluapptekniken med den träråvara som ska användas när företaget Kanteleen Voima år 2021 startar Nordfuel i finländska Haapavesi. Nordfuel ska bli ett fullskaligt bioraffinaderi som producerar bioetanol och biogas för fordonsbränsle, lignin för bränsle till kraftverket i Haapavesi samt gödsel.

Den totala investeringen är på drygt 1,5 miljarder kronor och väl i drift blir Nordfuel Nordens största anläggning för produktion av biogas.

- För oss var det uppenebart vem som skulle bli vår teknikleverantör i det här projektet. SEKAB har lång och gedigen erfarenhet av att producera bioetanol av restprodukter från barrskog, och tekniken Celluapp är världsledande i sitt slag, säger Teija Mäyrä, teknikchef på Kanteleen Voima.

SEKAB:s teknologiplattform Celluapp gör det möjligt att utvinna cellulosasocker och lignin från skogs- eller jordbruksrester för vidare förädling till exempelvis biodrivmedel eller förnybara kemiprodukter. Tekniken kan användas i nya bioraffinaderier eller för att utveckla befintliga anläggningar.

Fakta om Nordfuel

- Kapacitet bioetanol: 65 000 ton per år, motsvarande 400 000 bilars förbrukning av bränslet E10

Kapacitet biogas: 250 gigawattimmar per år, motsvarande 30 000 bilars förbrukning.

Kapacitet lignin: 230 000 ton per år

Kapacitet gödsel: 64 000 ton per år

Investering: 150 miljoner euro, motsvarande 1,56 miljarder kronor.

Planerad driftstart: 2021

Plats: I direkt anslutning till kraftverket i Haapavesi, 12 mil söder om Uleåborg i norra Finland.

För mer information kontakta:

Marlene Mörtsell, teknikansvarig Celluapp, SEKAB E-Technology, +46 (0)70 615 50 71, marlene.mortsell@sekab.com

Teija Mäyrä, teknikchef, Kanteleen Voima Oy, +358 (0)44 554 93 81, teija.mayra@nordfuel.fi

Kristina Nilsson, kommunikationschef, SEKAB Biofuels & Chemicals, +46 (0)70 274 99 01, kristina.nilsson@sekab.com

Text och bild: SEKAB

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.