Kompetensbrist - ett mindre problem för jämställda arbetsgivare

Att få rätt person på rätt plats är inte alltid så lätt som man kan tro. Att lyckas med sin rekrytering kan handla om små detaljer som ord och bildval. Women with Impact som arrangerades på Folkan Teatern i Örnsköldsvik den 4:e oktober gav många konkreta och värdefulla tips till företagare om hur de ska hitta den kompetens de är i behov av.

Jämställdhet är inte bara en rättvisefråga, det handlar om kompetensförsörjning, tillväxt och utveckling. I Örnsköldsvik som i år var värd för eventet Women with Impact är endast 14 procent av cheferna i den privata sektorn kvinnor, detta trots att kvinnor i Sverige totalt sett har högre utbildningsnivå än män.

-För mig handlar jämställdhet om effektivisering, forskning visar helt enkelt att jämställda bolag blir mer lönsamma säger Maud Olofsson (C), före detta näringsminister som deltog i eventet till Örnsköldsviks Allehanda. Hon framhåller även att det inte finns något som är viktigare än pappor som stöttar sina döttrar.

Ulf Ejelöv, Regionschef för Swedbanks norra region uttryckte sig om möjligt ännu tydligare i sitt anförande. -Om du inte bygger in jämställdhet i ditt ledarskap kommer ingen vilja jobba hos dig framöver, var hans budskap till publiken.

Under en paneldebatt diskuterade Malin Vedman, Kornboden Rekrytering & Bemanning, Peter Strömberg, Rototilt, Johan Bryngelsson, Sogeti och Mats Nilsson, Holmen Skog hur man inkluderar hela befolkningen i rekryteringen utan att för den skull kvotera. Att de kvinnor som arbetar på företaget trivs, lyfts fram som en förutsättning av Strömberg. Det är nämligen de som fungerar som ambassadörer för företaget vid nyrekrytering. Nilsson poängterar att det är av yttersta vikt att företaget har klart för sig varför de ska arbeta med jämställdhet och vad en jämställd arbetsplats kan ge för fördelar. -Utan VARFÖR kommer vi ingenstans i förändringsresan, säger han.

Dagen avslutades med många både förskräckta och igenkännande skratt när Genusfotografen Tomas Gunnarsson tog upp bildernas betydelse i jämställdhetsarbetet. Att det kan se så (fruktansvärt) komiskt ut när män i maktpositioner förminskas och objektifieras i bilder på samma sätt som ofta är fallet för kvinnor, är ett tydligt tecken på att bildspråket behöver ses över när det gäller hur kvinnor framställs i media.

 

Länk till bilder som förändrar världen finns här->

Text: Maria Klintenäs

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.