Umeåbolaget tar sig an världens svåraste föroreningar

Umeåbolaget SpinChem har nio av de tio största läkemedelsbolagen i världen som kunder. Dessutom är man på väg att lösa problemet med radioaktivt vatten från kärnkraftverk och liknande verksamheter. Det är minst sagt spännande tider för SpinChem som behöver anställa för att kunna hantera den fortsatta utvecklingen.
- Vår målsättning är att skapa nytta för kunderna, hitta renare processer och förbättra världen, säger Emil Byström som är VD.

Ja, det är inga blygsamma mål som huserar i SpinChems lokaler – och med all rätta. 
Innovationen är att man kan skapa ett flöde av en vätska till ett fast material och det fasta materialet har egenskapen att det kan plocka bort, lägga till eller förändra en av egenskaperna hos vätskan.

– Det har alltid funnits någon vilja att göra skillnad och i kombination av ett stort teknikintresse i allmänhet och med kemi så kan man göra så ofantligt mycket mer på riktigt. Vi ser klimatförändringar men jag tror också att mänskligheten har möjlighet att lösa det med samarbete, innovationer och nya sätt att jobba, säger Emil som doktorerat i kemi.
Själva produkten är en roterande bäddreaktor som innehåller kulor av en speciell kemisk sammansättning – om vätskan passerar över den packade kulbädden så kan reaktorn suga upp föroreningar ur vätskan.

Kan rensa atombombsavfall

I reaktorn kan man stoppa in vilken kemisk funktion som helst och behandla vilken vätska som helst – stoppar du in humlekottar kan du brygga öl, stoppar du in kärnkraftsavfall kan du rena det från cesium.

– Vi har utvecklat produkterna och företaget från labb- och forskningsstadiet till att skapa nytta som vattenrening men även inom livsmedel- och läkemedelsbranschen där vi skapar renare, gröna, miljövänligare och energieffektivare processer, säger Emil.
Ett av de svåraste och mest krävande uppdragen man kan ta sig an är rening av radioaktivt avfall där SpinChem har kunder på tre olika kontinenter som redan har eller är i processen att installera deras system.

– Det finns otroligt mycket gammalt avfall ända sedan 1940–50-talet som ligger lagrat och nedgrävt i tankar runt om i världen sedan utvecklingen av atombomben. Man har tidigare varit rädda för att röra det och nu är man rädd för att inte göra något då tankarna håller på att gå sönder. Istället för att ta ut vätskan så kan vi behandla den i tanken vilket är en stor fördel, säger Emil och tillägger:

– Kärnkraftsindustrin är en kraftigt konservativ bransch som omgärdas av otroligt hög säkerhet och riskminimering. Vi måste ha hängslen, livrem, fallskärm, luftkudde och allt för att inte misslyckas.

Snabb och flexibel organisation

SpinChem har funnits i över tio år. Emil konstaterar att det har varit en lång utveckling för att ta sig dit man är i dag och det krävdes faktiskt att deras första produkt, en katalysator, skulle gå sönder för att den nuvarande reaktorn skulle se dagens ljus.

 Sedan dess har vi utvecklat den till helt andra nivåer med funktioner och möjligheter i en gigantiskt mycket större skala.
SpinChem har labbfaciliteter på Uminova Science Park men också en industrilokal på 300 kvm där de har utveckling av de industriella produkterna. Fördelen är deras snabbfotade och flexibla organisation på fyra personer som ser yttre omständigheter och anpassar sig efter det.

– Vi kan åstadkomma mycket på en ofantligt mycket kortare tid än vad andra kan göra. Vi kan ha en idé på morgonen, rita upp en lösning, sedan 3D-printa och testa på labbet innan vi skickar produktionsritningar till en underleverantör på kvällen. Vi kan även simulera och beräkna innan vi sätter oss och bygger. Vi har alltså hela kedjan internt och det är en styrka, säger Emil.

Förorenade floder

Nu börjar SpinChem även blicka mot andra industrier – till exempel textilindustrin och bomull som är en stor miljöbov och den största skurken är de miljarder med jeans som årligen tillverkas. Jeans är det plagg som orsakar mest negativ miljöpåverkan i hela modeindustrin genom färgningen och de kemikalier som finns i produktionen.
Det vill Emil och SpinChem ändra på.

– Färgningen av jeans har lett till massvis av förorenade floder med blå jeansfärg. I Kina är 70 procent av alla floder förorenade och det tycker jag inte är riktigt rimligt. Vi har en teknik som kan rena vattnet innan det kommer ut i floderna och här finns en jättestor insats för oss att göra. Vi behöver anställa mer folk för att hantera de inkommande frågorna och den fortsatta utvecklingen, säger han.

SpinChem har passerat försäljning i mer än 30 länder, över 100 kunder och ordervärdet ökar konstant.

– Tidigare har vi bara kunnat jobba med vattenrening med en 1 liters vätskevolym – nu är vi uppe i 85 000 liter, alltså 85 kubik, inom industriell vattenrening och då gör man skillnad, menar han.

De sköter allt in-house med försäljning och marknadsföring men behöver nu fler medarbetare både på konsultbasis och anställda.

– Vi behöver hitta rätt person som delar samma passion som vi andra och är genuint intresserad av att utveckla sig själv och våra produkter. Vi har inte sålt något system till Antarktis och Afrika men annars finns vi på alla kontinenter. Jag har faktiskt en ny kontakt på Antarktis så det är inte långt borta, säger Emil.

 

På bild: Emil Byström, VD SpinChem

Taggar/ Månadens bolag

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.